Perşembe, Eylül 19

Kazakistan: Ülke tarihinin en kötü maden kazasında en az 45 ölü

ArcelorMittal şirketinin Kazakistan’daki madeninde meydana gelen kazada en az 45 kişi hayatını kaybetti. Ulusal yas gününde ülkenin bayrakları yarıya indirildi.

REKLAM

Kazakistan’daki ArcelorMittal madeninde Cumartesi günü meydana gelen patlamada ölenlerin sayısı 45’e yükseldi.

Bu, Orta Asya ülkesinin Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazanmasından bu yana tarihindeki en ölümcül kaza olarak kayıtlara geçti.

Ulusal yas gününde ülkenin bayrakları yarıya indirildi.

Kazakistan Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev, Kostenko madeninde yaşanan kazanın ardından ArcelorMittal ile “işbirliğinin sona erdirilmesi” emrini verdi.

Tokayev kararını açıklamadan önce bir düzineden fazla devlet kanalı “hükümetin politikasını haklı çıkarmak için” bir “belgesel film” yayınladı.

Karaganda’daki kurban ailelerinin huzurunda Tokayev, ArcelorMittal’i “hükümetle işbirliği açısından Kazakistan tarihindeki en kötü şirket” olarak nitelendirdi.

Kazak yetkililer bu yıl grubun madenlerinde iş yeri güvenliği kurallarının neredeyse bin kez ihlal edildiğini kaydetti.

“Her madenci bir kahramandır”

Kazak hükümeti ve Hintli girişimci Lakshmi Mittal liderliğindeki Lüksemburg çelik devi, “şirketin mülkiyetinin Kazakistan’a devredilmesi” konusunda ön anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Ancak Kazak yan kuruluşu ArcelorMittal Temirtaou Pazar günü yaptığı açıklamada anlaşmayı “geçen hafta” imzaladığını söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybeden madencilerin anısına dikilen anıta saygı duruşunda bulunmak için çok sayıda kişi sanayi bölgesinde yürüyüş yaptı.

Kendisi de eski bir madenci olan Sergei Glazkov, “Her madenci bir kahramandır çünkü geri dönüp dönmeyeceğini bilmeden batar” diyor. 42 yaşındaki tüccar Daniar Moustafine, “En iyi çözüm, mevcut sahibine herhangi bir tazminat ödemeden tamamen kamulaştırma olacaktır” dedi. 48 yaşındaki güvenlik görevlisi Aleksei Svistounov, “Hükümet duruma dikkat etmeli ve cezai sorumluluk söz konusu olmalı” dedi.

“Sosyal haklar geliştirilecek”

Hükümet tarafından atanan yeni müdür Vadim Bassine, şirketin bölge ortalamasının üzerinde ücretler ödemesine rağmen sosyal haklarının korunacağına ve geliştirileceğine dair güvence verdi.

1991 yılında Sovyetler Birliği’nin çöküşünden bu yana Kazakistan’da çoğu ArcelorMittal fabrikalarında olmak üzere yaklaşık 200 madenci öldü.

2006 yılında Lenin madeninde 41 madenci hayatını kaybetmişti.

Şirket 1995 yılında Kazakistan’a geldi ve eski Sovyet cumhuriyetinde yaklaşık on beş fabrika ve maden işletti.

Şirketin yetersiz güvenlik standartları yetkililer tarafından defalarca eleştirilirken, sendikalar düzenli olarak hükümet denetiminin daha sıkı yapılması yönünde çağrıda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org istanbul masöz
Antalya Haber
meritking casibom