Güncel Haberler

Kuzey Kore: İlk casus uydusunu başarıyla yörüngeye yerleştirdik

Kuzey Kore’nin duyurduğu casus uydu, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Pyongyang’a uydu inşasında yardım etme sözü verdiği toplantıdan bu yana ilk fırlatmaydı.

REKLAM

Kuzey Kore, ilk casus uydusunu başarıyla yörüngeye yerleştirdiğini duyurdu ve ABD ve müttefiklerinin uluslararası kınamalarına meydan okuyarak yakın gelecekte daha fazlasını fırlatma sözü verdi.

Kuzey Kore haber ajansı KCNA, Malligyong-1 uydusunun yerel saatle 10.42’de Chollima-1 roketiyle Sohae Uydu Fırlatma Tesisi’nden fırlatıldığını ve 10.54’te yörüngeye girdiğini bildirdi. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un da fırlatmaya tanık olduğu bildirildi.

Haberde, Kuzey Kore uzay ajansının, Güney Kore ve Kuzey Kore ordusunun ilgilendiği diğer bölgeler üzerindeki gözetleme yeteneklerini sürdürmek için yakın gelecekte çok sayıda casus uydu göndereceği iddia ediliyor.

Haberde, “Keşif uydusunun fırlatılmasının (Kuzey Kore’nin) meşru müdafaa kabiliyetini güçlendirmeye yönelik meşru hakkı olduğu” ifade edilerek, bunun “ülkenin, düşmanlarının tehlikeli askeri hamlelerine karşı askeri hazırlığını artıracağı” ifade edildi.

ABD, Güney Kore ve Japonya tepki gösterdi

Fırlatmayı ilk bildiren Güney Kore ve Japonya’daki yetkililer, bir uydunun yörüngeye yerleştirilip yerleştirilmediğini hemen teyit edemeyeceklerini söyledi.

Güney Kore ordusu, roketin bir keşif uydusu taşıdığına ve güneye fırlatıldığına inandığını söyledi.

Japon hükümeti olağanüstü hal ilan etti ve Okinawan sakinlerine binaların içinde veya yeraltında saklanmalarını emretti. Hükümet daha sonra acil durum uyarısını kaldırarak roketin Pasifik Okyanusu’na doğru gittiğini duyurdu.

Kuzey Kore, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün bu sulardaki koordinasyon otoritesi olan Japonya’ya uydu fırlatma planları hakkında bilgi vermişti.

ABD, Güney Kore ve Japonya, casus uydunun fırlatılmasının BM Güvenlik Konseyi kararının ihlali anlamına geldiğini açıklayarak girişimi kınadı ve bunun hem bölgede hem de başka yerlerde gerilimi artırma ve durum güvenliğini istikrarsızlaştırma riski taşıdığının altını çizdi.

Güney Koreli yetkililer, girişimin Kuzey Kore’nin Moskova ile ortaklığının bir parçası olarak Rusya’dan teknik yardım almayı içerdiğini söyledi. Rusya ve Kuzey Kore bu tür silah anlaşmalarını reddetti ancak daha derin bir işbirliği sözü verdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu