Cumartesi, Aralık 14

Ukrayna ve ABD F-16 jetlerinin teslimatını içeren güvenlik anlaşmasını imzaladı

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

G7 zirvesinin ilk gününde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ABD Başkanı Joe Biden ile imzalanan, F-16’ların teslimatını da içeren 10 yıllık yeni güvenlik anlaşmasını bir dönüm noktası olarak işaret ederek, ABD’de yaklaşan seçimlere işaret etti. Devletler ve birliğin devamının risklerine dikkat çekti.

REKLAM

İtalya’nın ev sahipliği yaptığı G7 zirvesinin Perşembe günü başlayan ilk gününde Ukrayna ve ABD, F-16’lar da dahil olmak üzere savaş uçaklarından oluşan “filoları” içeren 10 yıllık yeni bir güvenlik anlaşması imzaladı.

ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ortak basın toplantısında yeni güvenlik anlaşmasını ilişkilerde bir dönüm noktası olarak değerlendirdi. Anlaşma için Biden’a teşekkür eden Zelenskiy, ABD’de bir sonraki seçimleri ve Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönme olasılığını göz önünde bulundurarak “Önemli olan birliğin ne kadar süreceği olmalı” dedi.

Biden, ABD’nin adını vermediği beş ülkeden Ukrayna’ya Patriot, F-16 jetleri ve diğer hava savunma sistemlerini sağlama konusunda taahhüt aldığını söyledi.

Aynı sistemleri bekleyen ülkelere Washington tarafından biraz daha beklemeleri söylendiğini, çünkü “ihtiyaçları karşılanana kadar elimizdeki her şeyin Ukrayna’ya gideceğini” söylediğini söyledi.

Zelenskiy, Rusya Ukrayna’yı işgalinin tazminatını ödeyene kadar yaptırım altındaki Rus varlıklarını kilit altında tutmayı kabul ettikleri için G7 ülkelerinin liderlerine teşekkür etti.

Puglia’nın güney bölgesindeki zirveye başkanlık eden İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, şunları söyledi: “Kredi yoluyla Ukrayna’ya yaklaşık 50 milyar dolar (46 milyar euro) tutarında ek mali destek sağlanması konusunda siyasi anlaşmaya vardık. Sistem yıl sonuna kadar.”

Kredinin finansmanı, Rusya Merkez Bankası’nın dondurulan varlıklarından elde edilen karlara uygulanan faizle sağlanacak.

Anlaşmanın detayları henüz kesinleşmedi ancak fonların yıl sonuna kadar Kiev’e ulaşması bekleniyor.

Paranın büyük kısmı, Rusya’nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen yaklaşık 278 milyar avroluk kârla desteklenen ABD hükümetinden kredi şeklinde gelecek.

Söz konusu paranın büyük kısmı Avrupa Birliği ülkelerinde tutuluyor.

Zelenskiy, yayınladığı videoda şunları söyledi: “Rus varlıklarının Ukrayna yararına kullanılmasına ilişkin kararlar alındı ​​ve G7, 50 milyar dolarlık meselede önemli bir ilk adım attı. Teşekkür ederiz.”

Bu para nasıl kullanılacak?

Savaşın maliyetinin yanı sıra ihtiyaçlar da büyük. Dünya Bankası’nın Şubat ayında yayınlanan Ukrayna hakkındaki son değerlendirmesinde, ülkenin yeniden inşası ve toparlanmasının maliyetinin önümüzdeki 10 yıl içinde 450 milyar avroya ulaşacağı tahmin ediliyor.

Bir yılı aşkın süredir birçok ülkeden yetkililer paraya el konularak Ukrayna’ya gönderilmesinin yasal olup olmadığını tartışıyordu.

ABD ve müttefikleri, Moskova’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda erişebilecekleri Rus merkez bankası varlıklarını derhal dondurdu, ancak bunlar hâlâ Rusya’ya ait.

Liderler siyasi bir karar vermiş olsa da anlaşmanın teknik ve hukuki detayları henüz çözümlenmeyi bekliyor.

Gelecekte Rusya’nın varlıkları dondurulmazsa, elde edilen kâr krediyi geri ödemeye yetmeyecek ve diğer ülkelerle yük paylaşımı anlaşması yapılması gerekecek.

güvenlik anlaşmaları

Güvenlik anlaşmasının bir kısmının askeri ve eğitim yardımını içerdiğine inanılıyor, ancak Washington Ukrayna’ya asker çıkarma taahhüdünde bulunmadı.

Biden ayrıca güvenlik yardımının Ukrayna’ya Rus hedeflerini vurmak için kullanılacak silah sağlamayı içermediğini de kaydetti.

REKLAM

Zelenskiy ayrıca Japonya Başbakanı Fumio Kishia ile 10 yıllık bir güvenlik anlaşması imzaladı. Bu anlaşma kapsamında Japonya, güvenlik ve savunma, insani yardım ve teknik işbirliği için bu yıl Ukrayna’ya 4,5 milyar dolar (4,1 milyar euro) aktaracak.

Zelenskiy, Ukrayna’nın NATO üyesi olmayan bir ülkeyle yaptığı ilk anlaşmayı “tarihi” olarak nitelendirdi.

“Japonya ile ilişkilerimizi pek çok Avrupa ülkesinin sahip olmadığı bir seviyeye getirdik. Ukrayna’nın bunu gerçekten takdir etmesiyle birlikte güvenlik, siyaset ve ekonomi alanlarında da birlikte çalışıyoruz. Japonya’nın yeniden inşasında da yakın ortak olmak istiyoruz. ‘Ukrayna ve halkımız için normal bir yaşamın yeniden sağlanması.” Ekledi.

G7 zirvesine Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri liderlerinin yanı sıra Avrupa Birliği’ni temsilen Avrupa Konseyi Başkanı ve Avrupa Komisyonu Başkanı katılıyor. .

Aynı zamanda katılımcılar arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni seçilen Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Cezayir Devlet Başkanı Abdelmadjid Tebboune, Kenya Devlet Başkanı William Ruto ve Tunus Devlet Başkanı Kais Saied de yer alıyor.

REKLAM

Zirve 15 Haziran’a kadar sürecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

istanbul masöz romabet giriş betgar
ekrem abi sitesi gaziantep escort