Perşembe, Eylül 19

Starship dördüncü test uçuşunu başarıyla tamamladı

Starship, şimdiye kadar uzaya fırlatılan en uzun ve en güçlü rokettir.

REKLAM

SpaceX, şimdiye kadar üretilmiş en büyük ve en güçlü uzay aracı olan Starship roketinin ilk test uçuşunu başarıyla tamamladı.

Yerel saatle 08.50’de fırlatılan roketin iticisi başarıyla Meksika Körfezi’ne indi.

Bu, SpaceX’in güçlendiriciyi bütün olarak geri getirdiği ilk seferdi. Güçlendiricinin kontrollü geri dönüşü, şirketin Starship’i düzenli olarak fırlatıp indirmeye yönelik uzun vadeli hedefi açısından önemli bir kilometre taşıdır.

Uzaya giden uzay aracı, fırlatıldıktan yaklaşık bir saat sonra tekrar Dünya atmosferine girerek, kontrollü bir şekilde Hint Okyanusu’na düştü.

Starship’in dördüncü fırlatılışında gemide mürettebat yoktu. SpaceX daha önce mürettebatlı uçuşlara başlamadan önce yüzlerce insansız Starship roketini uçurmayı hedeflediğini açıklamıştı.

Yeniden kullanılabilecek şekilde tasarlanan Starship sistemi, kargo ve insanların diğer gezegenlere taşınmasında yeni bir yöntem olmayı hedefliyor.

Roket aynı zamanda NASA’nın astronotları Ay’a geri gönderme planı açısından da kritik öneme sahip.

Uçuştan kısa bir süre sonra NASA Yöneticisi Bill Nelson, SpaceX’i başarısından dolayı tebrik etti.

SpaceX daha önce Nisan 2023, Kasım 2023 ve Mart aylarında Starship roket sisteminin tamamını test etmişti. Her test uçuşu bir öncekinden daha iyi sonuçlar elde etti, ancak son uçuştan önceki her fırlatmada roket, uçuş bitmeden imha edildi.

Uzay gemisinin özellikleri

Starship, şimdiye kadar uzaya fırlatılan en uzun ve en güçlü rokettir.

Tamamen Super Heavy adı verilen fırlatıcıyı temel alan Starship, genel olarak 125 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 9 metre çapında.

70 metre yüksekliğindeki güçlendirici, roketin uzaya yolculuğunu başlatacak gücü sağlıyor.

Güç aktarım mekanizmasının tabanında itiş gücü üreten 33 adet Raptor motor bulunmaktadır. Bu, NASA’nın 2022’de ilk kez fırlatılacak olan yaklaşık 8,8 milyon poundluk Uzay Fırlatma Sistemi roketinin iki katı itme kuvveti anlamına geliyor.

55 metre uzunluğundaki uzay gemisinde altı adet Raptor motoru bulunuyor; Bunlardan üçü Dünya atmosferinde, üçü de uzayda kullanılmak üzere tasarlandı.

Roket, sıvı oksijen ve sıvı metanla çalıştırılıyor. Tüm sistemi başlatmak için 10 milyon pounddan fazla itici gaz gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org istanbul masöz
Antalya Haber
meritking casibom