Perşembe, Eylül 19

Sakın hafife almayın! Çok ciddi hastalıklara yol açıyor

Ağız ve diş sağlığı genel sağlıkla doğrudan ilişkilidir. Diş eti hastalığı ve ağız enfeksiyonları, kalp hastalığı, diyabet ve doğum komplikasyonları gibi ciddi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilebilir. Bu nedenle ağız sağlığının genel sağlık üzerindeki etkisi büyük önem taşımaktadır.

Ağız ve Diş Sağlığı Dairesi Başkanlığı, Türkiye’de diş hekimliğinde bilimsel eğitimin başladığı 22 Kasım 1908 tarihinden bu yana, 1996 yılından bu yana her yıl 22 Kasım tarihinin “Türk Diş Hekimleri Günü”, bugünün de içinde bulunduğu haftanın ise “Cemaat Günü” olarak kutlandığını bildirdi. Ağız ve Diş Günü “Diş Sağlığı Haftası” Dr.Uzman Elif Banu Özkan konu hakkında bilgi verdi.

BİRÇOK HASTALIĞIN GELİŞİMİNDE ROL OYNUYOR

Uzman, diş ve diş eti hastalıklarının her yaş grubunun yaşam kalitesinde önemli kayıplara neden olduğunu vurguluyor. Dr.Elif Banu Özkan, “Diş ve diş eti hastalıkları; Şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, büyüme ve gelişme geriliği, erken doğum gibi pek çok sağlık sorununun ortaya çıkmasında rol oynuyor” dedi.

DİYABET KALP VE DAMAR HASTALIKLARINA NEDEN OLABİLİR

Her yaş grubunun yaşam kalitesinde önemli kayıplara neden olan diş ve diş eti hastalıkları; Uzman, diyabet, kalp-damar hastalıkları, büyüme ve gelişme geriliği, erken doğum gibi pek çok sağlık sorununun gelişiminde rol oynadığını gösteren kanıtların sayısının her geçen gün arttığını söyledi. Dt.Özkan şunları söyledi: “Ancak diş ve diş eti hastalıkları toplumun en yaygın sağlık sorunu olmaya devam ediyor; Önlenebilir, kontrol edilebilir ve tedavi edilebilir hastalıklar grubuna girer. Ağız ve diş sağlığı sorunları ortaya çıkmadan önce önleyici tedbirlerle engellenmeli, hastalıklar ortaya çıktığında ise hızla tedavi edilmelidir. En basit ve en etkili korunma yöntemlerinden biri ağız hijyeninin sağlanmasıdır. Ağız sağlıgı; Dişlerinizi fırçalamayı, dilinizi fırçalamayı ve dişlerinizin arasındaki boşlukları diş arası fırçası veya diş ipi ile temizlemeyi içerir. Dişlerimizi günde iki kez en az 2 dakika süreyle fırçalamalıyız. Bu fırçalama her dişin yüzeyine 5-6 vuruşla yapılmalıdır. Ağız ve diş sağlığı için ağız hijyeninin sağlanması kadar tüketilecek besinlerin doğru seçilmesi de önemlidir. Özellikle karbonhidrat ve şeker içeren yiyeceklerden, asitli içeceklerden uzak durmak gerekiyor. Bu tür gıdalar bakteri üremesini arttırır ve diş yüzeyinde gıda tutulmasına neden olur. Süt ürünleri ve peynirlerin düzenli tüketimi tükürükte bakteri oluşumunu azaltarak diş çürümesi riskini azaltır. Bu ürünler vücudumuzun kalsiyum ihtiyacını karşılamanın yanı sıra diş çürüklerini de önleyici etkiye sahiptir. Özellikle yeni başlayan çürük durumunda remineralizasyonu sağlarlar. “Tükürük akışını uyararak dişlerin arasındaki yemek artıklarının temizlenmesini kolaylaştırır” dedi.

kalp sağlığı

“PLANLANMIŞ GEBELİKLERDE DİKKATLİ OLMAK GEREKİR”

Uzman, ağız ve diş sağlığının vücut sağlığının önemli bir parçası olduğunu ve bu nedenle her dönemde önemli olduğunu vurguluyor. Özkan, şunları söyledi: “Özellikle planlı gebeliklerde ağız sağlığı takip edilmeli, gebelikte oluşabilecek ve müdahale gerektiren can sıkıcı durumların önüne geçilmelidir. Hamilelik öncesi ağız ve diş sorunlarının tedavi edilmemesi, erken doğum veya düşük doğum ağırlıklı bebek sahibi olma riskini artırır. “Gebeliğin ilk aylarında kusma sonrası oluşan asit atakları, anne adayının ağzında mevcut çürüklerin tetiklenmesine ve yenilerinin oluşmasına neden olabilir” dedi.

(İHA)

Günün önemli manşetleri
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Bu bilgi ekipleri harekete geçirdi!  Ünlü sosyal medya fenomeni tutuklandıBu bilgi ekipleri harekete geçirdi! Ünlü sosyal medya fenomeni tutuklandı
Google Öğretmenler Günü Özel "Karalama yapıyorum"Google’ın Öğretmenler Günü’ne özel “Doodle”ı
Kar taneleri geliyor!Kar taneleri geliyor!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org istanbul masöz
Antalya Haber
meritking casibom