Cumartesi, Temmuz 27

Obeziteye karşı ameliyatsız yöntem: Mide balonu – SAĞLIK

Obeziteye karşı ameliyatsız yöntem: Mide balonu Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının giderek yaygınlaşması birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Bu yaygın sağlık sorunlarından birinin de obezite olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Erenoğlu, “Tıp dünyası sağlıklı beslenmeyi ve fiziksel aktiviteyi her ortamda tavsiye etmeye devam ederken, bir yandan da yeni teknikler geliştirmeye devam ediyor. obez hastaların bu sorunu için”. Son yıllarda ameliyatsız mide küçültme yöntemi olarak kendini kabul ettiren mide balonunun, sıklıkla tercih edilen işlemlerden biri haline geldiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Cengiz Erenoğlu, şunları söyledi: “Mide balonu işlemi ameliyat olmayıp aynı zamanda kolay uygulanabilen, kısa süreli bir endoskopik işlemdir. Bu nedenle ameliyat izine neden olabilecek hiçbir kesi alanı açılmamaktadır” diye konuştu.Prof. :

  1. Mide balonu uygulaması obez hastalarda cerrahiye alternatif, başarısı kanıtlanmış olağanüstü bir tedavi yöntemidir. Bu cerrahi bir operasyon olmayıp, yapılması kolay ve kısa süreli bir endoskopik işlemdir. Bu yöntemle hastaların öğünlerde daha az yiyerek ve daha uzun süre tok hissederek kilo vermeleri amaçlanıyor. Uygulamada mideye içi su dolu silikon bir balon yerleştirilerek şişirilir. Bu sayede işlem sırasında herhangi bir kesi yapılmaz.
  2. İşlem 20-25 dakika sürer ve hastanede kalış süresi genellikle ortalama 2 saati geçmez. Hastalar aynı gün işlerine veya evlerine dönebilirler.
  3. Vücut kitle indeksi (BMI) 30 ila 40 arasında olan hastalar mide balonu işlemi için uygun aday olarak kabul edilir.
  4. İşlemin sabah yapılması için hafif bir akşam yemeğinden sonra gıda alımının durdurulması ve saat 12’den sonra sıvı alımının durdurulması yeterlidir.
  5. Mide içerisine yerleştirilen ortalama 500 cc hacmindeki sıvı dolu balon nedeniyle midenin kapasitesi azaltılmaktadır. Çoğu hasta 2 ila 6 ay içerisinde fazla kilolarının yarısından fazlasını kaybeder.
  6. Mideye yerleştirilen balon genellikle 6 ay sonunda kısa süreli bir endoskopik işlemle çıkarılır. Mideye endoskopik olarak yerleştirilen balonlar olduğu gibi, ağızdan yutularak yerleştirilen, kendiliğinden eriyen versiyonları da bulunmaktadır.
  7. Balon yerleştirildikten sonraki 2-3 gün içerisinde ağrı, bulantı, kusma gibi bazı şikayetler ortaya çıkabilir. Bu bozukluklar çoğunlukla ilaçlarla tolere edilebilir. Ancak bazı hastalarda bu durum çok nadir de olsa balonun çıkarılmasını gerektirecek kadar ciddi olabilir.
  8. Kalorisi yüksek ve mide asidini artıran bazı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Tüm obezite tedavilerinde tüketilmemesi önerilen gıdaları tüketmemenin yanı sıra; Mümkün olduğunca pişmemiş veya çiğ besinleri tüketmeye dikkat etmeniz gerekiyor. Mide balonu çıkarıldığında hastaların iştah azalması ve az yeme isteği 1 yıla kadar devam edebilir. Bu nedenle hastaların balon çıkarıldıktan sonra diyet ve egzersiz programlarına ara vermeden devam etmeleri önerilir.
  9. Ne yazık ki yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da obezite görülme sıklığı her geçen gün artmaya devam ediyor. Ancak mide balonu uygulaması henüz 18 yaş altı kişiler için onaylanmış bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmemektedir.
  10. Nadir durumlarda mide balonunun duvarının hasar görmesi nedeniyle içerideki sıvı sızarak mideye boşalabilir. Ancak balonun içindeki metilen mavisi nedeniyle idrarın rengi yeşile döndüğünden hastalar bu sızıntıyı kolaylıkla fark edebilirler. Böyle bir durum oluştuğunda balonun derhal çıkarılması gerekir. Çoğunlukla mide asidinin balonu tahrip etmesinden kaynaklanan bu sorunun önüne geçebilmek için mide balonu operasyonu geçiren hastalara 6 ay boyunca asit baskılayıcı ilaç verilmesi gerekmektedir.


Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org istanbul masöz
Antalya Haber Sunucu
meritking