Perşembe, Kasım 7

BM 2024 için insani yardım talebini 46,4 milyar dolara düşürmek zorunda kaldı

BM’nin 2023 yılı insani yardım talebi 56,7 milyar doları buldu ancak bu miktarın ancak yüzde 35’i toplanabildi.

REKLAM

2023 yılı için yardım hedefinin çok daha düşük olduğunun altını çizen Birleşmiş Milletler, 2024 yılında yardım talebini 46,4 milyar dolara düşüreceğini ve en çok ihtiyaç duyulan alanlara odaklanacağını söyledi.

BM geleceğe yönelik küresel insani görünümün “kasvetli” olduğunu, çatışmaların, iklim krizinin ve çöken ekonomilerin en savunmasız kesimler üzerindeki etkisinin çok daha “yıkıcı” olduğunu söyledi.

Küresel dikkat Gazze Şeridi’ndeki savaşa odaklanırken BM, Orta Doğu, Sudan ve Afganistan’ın büyük uluslararası yardım operasyonlarına ihtiyaç duyan sıcak noktalar arasında olduğunu vurguluyor.

Ancak yapılan bağışlardaki azalmanın ardından BM, yıllık yardım çağrısını ve yardım ulaştırmayı planladığı kişi sayısını önemli ölçüde azalttı.

BM yardım şefi Martin Griffiths yaptığı açıklamada, “İnsani yardım çalışanları hayat kurtarıyor, açlıkla mücadele ediyor, çocukları koruyor, salgın hastalıkları bastırıyor ve dünyadaki en insanlık dışı koşullarda barınma ve temizlik sağlıyor” dedi. Ancak uluslararası toplumun desteği ihtiyaçları karşılamaya yetmiyor” dedi.

BM’nin 2023 yardım talebi 56,7 milyar dolara ulaştı ancak bu meblağın yalnızca yüzde 35’i toplanabildi ve bu da son yılların en kötü mali açıklarından biri oldu. Toplanan yardımlar, Birleşmiş Milletler kuruluşlarının 128 milyon kişiye yardım ve koruma sağlamasına olanak sağladı.

Bitime haftalar kala, 2023 yılı, 2010 yılından bu yana insani yardım bağışlarının bir önceki yıla göre azaldığı ilk yıl olacak gibi görünüyor.

Yani BM bu kez yardım talebini 46,4 milyar dolara düşürdü.

72 ülkeye yardım

2024 Küresel İnsani Yardım Raporu’nu açıklayan Griffiths, bu rakamın hala “büyük bir talep” olduğunu ve birçok donör ülkenin yaşam maliyeti krizleriyle karşı karşıya olduğu bir dönemde bu rakamı artırmanın zor olacağını söyledi.

Griffiths, “Yeterli finansman olmadan hayati bakımı sağlayamayız. Ve eğer bu bakımı sağlayamazsak, bunun bedelini insanlar hayatlarıyla ödeyecek” dedi.

Çağrı, krizdeki 26 ülke ve mülteci akışı gibi ikincil etkilerle karşı karşıya olan 46 komşu ülke de dahil olmak üzere 72 ülkeye yapılan yardımı kapsıyor.

En fazla yardım talebi 4,4 milyar dolarla Suriye, 3,1 milyar dolarla Ukrayna, 3 milyar dolarla Afganistan, 2,9 milyar dolarla Etiyopya ve 2,8 milyar dolarla Yemen’e yapıldı.

Griffiths, dünya çapında ihtiyaç sahibi insan sayısının geçen yıl 363 milyondan, gelecek yıl 300 milyona çıkacağını söyledi.

Ancak BM yalnızca 180,5 milyona ulaşmayı hedefliyor, geri kalanı STK’lar ve yardım kuruluşları tarafından hedefleniyor

iklim krizi

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın 2024 yılında 13,9 milyar dolarlık yardıma ihtiyacı var; bu, tüm bölgeler için en büyük yardım miktarı.

Griffiths, Suriye, Filistin toprakları ve Yemen’in yanı sıra Sudan ve çevre ülkelerin yanı sıra Ukrayna, Afganistan, Venezuela ve Myanmar’ın da sürekli küresel ilgiye ihtiyaç duyan sıcak noktalar olduğunu kaydetti.

İsrail’in Hamas’a karşı savaşı ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı arasında Griffiths, Sudan krizinin yabancı başkentlerde hak ettiği ilgiyi görmesinin pek mümkün olmadığını söyledi.

Daha genel olarak Griffiths, iklim değişikliğinin, yardım kaynaklarına odaklanmak için iklim verilerini nasıl daha iyi kullanacağını öğrenmesi gereken insani yardım çalışanlarının çalışmalarını giderek daha fazla etkileyeceğini söyledi.

REKLAM

Griffiths, “İklim artık giderek daha fazla çocuğu çatışmalardan kaçmaya zorluyor. Bu daha önce hiç böyle olmamıştı” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

istanbul masöz romabet giriş betgar
Antalya Haber