Salı, Aralık 3

“Bir numaralı stratejimiz Balkanların barış içinde olması”

Bakan Hakan Fidan, Kosova’nın Prizren kentindeki Motrat Qirazi Okulu’nda program kapsamında yurttaşlarla bir araya geldi.

Burada yaptığı konuşmada, Türkiye’den, özellikle de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sevgi ve selamlarını getirdiğini belirten Fidan, Prizren’deki Türk varlığının, Balkanlarda devam eden Türk varlığının en müstesna unsurlarından biri olduğunu söyledi. 600 yıldır.

Fidan, Türkiye’nin Prizren’deki Türk varlığından gurur duyduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Sizleri aramızda görmekten mutluluk duyuyoruz. Türk dilini, Türk kültürünü ve Türk tarihini her türlü koşula rağmen burada yıllardır yaşatmanız, varlığınızdır. Buradaki birlik, canlılık ve büyüklük bizim için gerçekten önemli.” Bu çok şey ifade ediyor. Sizin refahınız, huzur ve refah içinde yaşamanız şüphesiz en büyük kaygılarımızdan biridir ve Türkiye Cumhuriyeti yıllardır olduğu gibi bundan sonra da yanınızda olmaya devam edecektir.” dedi.

Bakan Fidan, 600 yıl süren buranın son 20 yıllık varoluşunda özel hayatında da onlarla mücadele etmekten, bu varlığı, kültürü, dili yaşatmak için birlikte çalışmaktan gurur ve mutluluk duyduğunu söyledi.

Fidan, 2003 yılında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) başkanlığına atandığında dönemin başbakanı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Kosova’daki Türk varlığına her türlü yardımın yapılması yönünde talimat aldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, özellikle Prizren’deki Türk varlığına yönelik her türlü destek ve faaliyetin sağlanması yönünde talimat verdiğini belirten Fidan, TİKA’nın özellikle Türk kültürüyle ilgili yürüttüğü faaliyet ve projelerin büyük etkisi olduğunu söyledi.

Bakan Fidan, Türk varlığının olduğu yerlerde yürütülen projelerin, Türkiye’nin hemşehrilerinin hayatını bir nebze olsun kolaylaştırmak için elinden geleni yaptığının göstergesi olduğunun altını çizdi.

Bunların mütevazı katkılar olduğunu belirten Fidan, “Ama en büyük ve en stratejik yaklaşım, sizi her zaman büyük ve etkili olan Türkiye Cumhuriyeti’nin hafızasında ve stratejisinde yaşatmaktır.” dedi.

Türkiye, Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biridir.

Türkiye’nin, bağımsızlığının ilk gününden itibaren Kosova’yı tanıyan ilk devletlerden biri olduğunu vurgulayan Fidan, şöyle konuştu: “Başta Arnavut kardeşlerimiz olmak üzere buradaki tüm kardeşlerimizin şanlı bağımsızlık mücadelesi, başından beri Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenmiştir. Başından beri sadece desteklemekle kalmadı sevgili hemşehrilerim, o günden itibaren bu bizim de sorumluluğumuz oldu.” “Her türlü desteği vermeye devam ediyoruz” dedi.

Fidan, bugün Priştine’de yaptığı tüm görüşmelerde, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kosova’ya destek verme arzusunu hem de devlet kurumlarının ticaret, eğitim, kültür, enerji, ulaşım, sağlık ve güvenlik gibi çeşitli alanlarda Kosova’ya destek verdiğini ve iş birliği yapacaklarını ifade etti. her türlü işbirliğine hazır olduklarını vurguladı.

Kosova ile Türkiye arasında insanların etkileşimi de arttı

Son yıllarda özellikle Türkiye’den Kosova’ya gelen turist sayısının arttığını vurgulayan Fidan, dün bulunduğu Kuzey Makedonya’da şehir merkezinde çok sayıda Türkiye vatandaşının bulunduğunu ve bunlardan bazılarının Kosova’ya geleceğini söyledi. Daha sonra.

Bakan Fidan, Türk vatandaşlarının Osmanlı tarihinin Balkanlarda bıraktığı iz ve hatıraları tek bir pakette görmek için bu ülkelere geldiğini, bu etkileşimin artık sadece Kosova’dan Türkiye’ye değil, Türkiye’den gelenler arasında da gerçekleştiğini ifade etti. Kosova için yeni bir başlangıç ​​olan bu rakamın artarak devam edeceğini umduğunu ifade etti.

“Bir numaralı stratejimiz Balkanların barış içinde olması”

Türkiye’nin Kosova’ya desteğinin devam edeceğini vurgulayan Fidan, “Bir numaralı stratejimiz Kosova’nın barış içinde olması, Balkanların da barış içinde olması.” dedi.

Balkanlar’da gerilimlerin zaman zaman arttığını vurgulayan Fidan, Türkiye’nin her zaman sorunların diyalog, barış ve müzakere yoluyla çözülmesini desteklediğini ve bu hedefe ulaşmak için elinden geleni yaptığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yıllar içinde oluşturduğu siyasi liderliği bilerek bölgedeki diğer siyasi liderlere de ulaştığını belirten Fidan, Türkiye’nin destek verdiğini ve buradaki sorunların herkesin yararına çözülmesi için elinden geleni yaptığını söyledi. Halkların ortak çıkarları ve barışı için, bunu yapmaya devam edeceğiz.

Türk dili ve kültürünün korunması için gösterilen çabalar

Bölgedeki yurttaşların 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Türk dili ve kültürünü yaşatmak için canlarını feda ettiklerini ve sınırlı imkanlarla dernekler kurarak bu çabalarını sürdürdüklerini belirten Fidan, o dönemde yakılan meşalenin yandığını görmekten gurur duyduğunu söyledi. TİKA Başkanı olduğu dönemde üzerinde çalıştıkları projelere bugün de devam ediyor.

Fidan, dil ve kültürlerine sahip çıkmak için çocuklarını Motrat Qirazi Okulu gibi Türk okullarına gönderen velilere teşekkür ederek, şöyle konuştu: “Çocuklarımızın dillerine, dinlerine, kültürlerine ve tarihlerine sahip çıkmaları için verdiğiniz mücadele ve çaba övgüyü aşıyor. . Bu ne anlama geliyor?” “Sizi yeterince takdir etsek bile yine de yeterli olmaz. Tekrar tekrar teşekkür ediyorum.” dedi.

Fidan, çocuklarının Türk dilini ve kültürünü okuması ve öğrenmesi için çaba gösteren annelerin varlığının örnek olduğunu belirterek, onlara da teşekkür etti.

Kosova’daki Jön Türkler Türkiye’de eğitim alabiliyor

Liseden mezun olan gençlerin Türkiye’de eğitim görme imkanı bulduğunu ve belirli burslarla Türkiye’ye gelebileceğini söyleyen Fidan, artık sadece sınavı geçen öğrencilere değil, öğrencilere de eğitim olanağı sağlamaya karar verdiklerini hatırlattı. Türkiye tarafından ücret ödenmesi karşılığında Türkiye’deki üniversitelere kayıt yaptıranlar.

Fidan, özellikle Prizren ve Kosova’nın diğer bölgelerinden gelen genç Türklerin, tıpkı Türkiye’de okuyan gençler gibi, Türkiye’de eğitim alırken vergi ödemedikleri bir sistem kurduklarını belirterek, şöyle konuştu: “Elbette sadece elimizde var. Gençlerimizden tek beklentimiz bundan sonra Türkiye’de okuyanların eğitim almasıdır. “Genç mezunlarımızın buraya dönmesi ve bayrağın kaldığı yerden getirilmeye devam etmesi şarttır. ata topraklarında ve daha yükseklerde yükseltilmiştir.” dedi.

Kosova ile Türkiye arasındaki ilişkiler çok yakın

Bakan Fidan, Kosova Hükümeti ile örnek bir iş birliği sağladıklarının altını çizerek, sundukları fırsatlar ve Türkiye’nin stratejisi sayesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin inanılmaz derecede yakınlaştığını ifade etti.

Türk girişimcilerin Kosova’daki yatırımlarının arttığını vurgulayan Fidan, Türk Hava Yolları’nın haftada 14 kez Kosova’ya uçtuğunu, Kosova ile İstanbul arasındaki mesafenin neredeyse bir saate düştüğüne dikkat çekti.

Fidan, bu kadar yoğun temasın iki ülkeyi tek ülke gibi hareket eden bir alana dönüştürdüğünü kaydetti.

Fidan, Priştine’de NATO Barış Gücü ve Kosova İslam Birliği’nin karargâhını ziyaret etti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi ziyarette bulunduğu Kosova’nın başkenti Priştine’de NATO Barış Gücü (KFOR) ve Kosova İslam Birliği’nin karargâhını ziyaret etti.

Bakanlığın X sosyal medya hesabında yayınlanan paylaşımlarda, Fidan’ın KFOR karargâhını ziyaret ederek, Komutan Tümgeneral Özkan Ulutaş’tan bilgi aldığı belirtildi.

Fidan’ın, Priştine’deki Kosova İslam Birliği’ni ziyaretinin ardından Kosova İslam Birliği Başkanı ve Başmüftü Naim Tırnava’dan Priştine Merkez Camisi’nin inşaatı hakkında bilgi aldığı da kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

istanbul masöz romabet giriş betgar
gaziantep escort