Avrupa Komisyonu’na göre yaşlı nüfusun emekli olması ve çalışan nüfusun azalması nedeniyle AB ülkelerinde özellikle inşaat, sağlık ve bilişim sektörlerinde ciddi vasıflı işgücü sıkıntısı yaşanıyor.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu İçişleri Temsilcisi Ylva Johansson tarafından sunulan ‘AB Yetenek Havuzu’, iş arayan göçmenleri beceri ve uzmanlıklarına dayalı olarak uygun ve gerekli açık pozisyonlarla buluşturarak AB işgücü piyasasındaki ciddi boşlukları ortadan kaldırmayı amaçlıyor. . nitelikler.
AB’nin “Yetenek Havuzuna” katılım üye ülkeler için isteğe bağlıdır, ancak Brüksel, mesleki eğitim ve mesleki eğitime yönelik finansman gibi teşviklerin başkentleri bu projeye katılmaya teşvik edeceğini umuyor.
Bu platform, Avrupalı işçileri diğer AB ülkelerindeki iş teklifleriyle buluşturan mevcut EURES platformunun üzerine inşa edilecek.
Lansman vesilesiyle Johansson şunları söyledi: “Bu yetenek havuzunun amacı üye devlet hükümetlerinin işçi göçü kotalarına karar vermelerine karşı çıkmak değil. Bu proje daha ziyade doğru becerilerin mümkün olduğunca hızlı ve kolay bir şekilde hesaba katılmasını kolaylaştırmayı amaçlıyor.” programın. Brüksel’deki proje. dedi.
Johansson ayrıca birçok üye devletin Brüksel’den eşleştirme becerileri ve eksiklikleri koordine etmeye yardım etmesini istediğini de belirtti.
AB’de nüfus yaşlanıyor, 7 milyon göçmen işçiye ihtiyaç var
Avrupa Komisyonu’na göre yaşlı nüfusun emekli olması ve çalışan nüfusun azalması nedeniyle AB ülkelerinde özellikle inşaat, sağlık ve bilişim sektörlerinde ciddi vasıflı işgücü sıkıntısı yaşanıyor.
Demografik değişim nedeniyle AB’nin bu yüzyılın sonuna kadar işgücü piyasasında ilave yedi milyon işçiye ihtiyacı olacak.
AB’nin yürütme organı olarak görev yapan Komisyon, işgücü piyasasında beklenen değişimin olası ekonomik sonuçları konusunda zaten uyarıda bulunarak, bunun kamu bütçeleri, emeklilik ve sağlık sistemi üzerinde güçlü bir baskı yaratacağı konusunda sürekli uyarıda bulundu.
AB’de işgücü ‘yeterli değil’
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, açıklamasında şunları söyledi: “AB’nin ulusal işgücünün kullanılmayan potansiyelini unutmamalıyız ama bu yeterli değil. Gerçekten daha fazla işçi göçüne ihtiyacımız olacak.” AB’de çalışan ve işgücünün yaklaşık %5’ini temsil eden 10 milyon üçüncü ülke vatandaşı olmasaydı, Birlik ekonomisinin esasen “duracağı” konusunda uyardı.
Yasadışı göçle mücadelede etkili olacak mı?
Aynı zamanda Avrupa Komisyonu temsilcisi Johansson, Yetenek Havuzu projesinin göçmenleri kaçakçıların kolaylaştırdığı rotalar üzerinden AB ülkelerine tehlikeli yolculuklar yapmaktan caydırabileceği ve böylece düzensiz göç akışını azaltabileceği görüşünü de dile getirdi.
Johansson, şunları söyledi: “Akdeniz ve Atlantik’te düzensiz göçü ve ölümleri önlemek için tedbirler alıyoruz. “Ancak bunu etkili bir şekilde yapabilmek için yasal yolları da sağlamalıyız.”
Ancak Avrupa Komisyonu bu projenin düzensiz göçün önlenmesi ve işgücü piyasasındaki boşlukların doldurulması açısından önemli bir çözüm olacağına inanırken, bazı AB üyeleri bu konuda farklı bir tutum sergiliyor.
Fransa, İtalya, Macaristan ve Polonya gibi farklı eğilimlere sahip hükümetler, doğum oranlarını artırmak ve istihdam açığını kapatmak için doğum yanlısı politikalar izlemek istiyor ve bu eğilim, özellikle yabancı karşıtı olan aşırı sağ hükümetler tarafından da ciddi şekilde destekleniyor. . ve göçmenlik karşıtı.
Macaristan ve İtalya ne diyor?
Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, ülkelerindeki hızlı nüfus düşüşünü tersine çevirmek için yakın zamanda vergi kesintileri ve sosyal yardım ödemeleri gibi teşvikleri uygulamaya koydu.
Avrupa Komisyonu popülist politikalardan neden rahatsız?
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Schinas, popülist politikacıların sunduğu “mucize çözümlere” kanılmaması uyarısında bulunarak şunları söyledi:
“Bazı siyasi güçlerin göçle ilgili toplumsal tartışmaya sokmak istediği zehirli unsurlara alıştık. Onlar sihirli çözümün sınırları kapatmak, milliyetçiliğe dönmek, komşularla ve Brüksel’le her türlü müzakereyi reddetmek olduğunu vaat ediyorlar. Biz bunu yapmıyoruz. bu yolu seçsinler… ve bu popülist söyleme karşı çıkmaya devam etsinler, “Devam edeceğiz” diyerek tepkisini dile getirdi.
“Yetenek için küresel bir yarış
Sosyal politikanın yanı sıra bir “dış politika aracı” olarak sunulan projeyi anlatan Schinas, projenin daha çevre dostu bir ekonomi ve çevrenin dijitalleşmesi için gereken becerilere yönelik talebin artmasıyla AB’nin küresel sahnede endüstriyel rekabet gücünü artırmayı hedeflediğini söyledi. .
“Avrupa küresel bir yetenek yarışına girdi. Nasıl ki hammadde ve enerji konusunda küresel bir yarış içindeysek, ABD, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya gibi çok güçlü rakiplere karşı da küresel bir yarışta mücadele ediyoruz. Üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik özel projeler geliştiriyoruz” dedi Schinas. dedi.
AB teklifi, “yeşil ve dijital geçişle bağlantılı” stratejik sektörlere özellikle odaklanarak hem düşük, orta hem de yüksek vasıflı sektörlerdeki boşlukları gidermek üzere tasarlandı.
AB ayrıca üye devletlere yabancı nitelik ve niteliklerin tanınması süreçlerini basitleştirmeleri çağrısında bulunarak, bürokrasinin vasıflı işçilerin göçünü engellediğini ve bunun ciddi bir sorun yarattığını uyarıyor.
Irkçılık tehdidi vasıflı göçmen işçiler için bir tehdit midir?
Irkçılığın AB’nin dünyadaki itibarını zedelediğini ve bu durumun üçüncü ülkelerden gelen vasıflı işçilerin iş başvurusunda bulunmasını engelleme riski taşıdığını kaydeden Johansson, şöyle konuştu: “Irkçılıkla da mücadele etmek için mücadele etmeliyiz çünkü bu aynı zamanda nitelikli insanların iş bulmasına da engel teşkil ediyor. Avrupa Birliği’ne gelmeyi tercih ediyorum” dedi.
Yetenek Havuzu ne anlama geliyor?
AB Komisyonu tarafından kabul edilen plana göre, Birlik genelinde inşaat, bilişim, sağlık ve yaşlı bakımı gibi sektörlerde bulunan iş gücü açığını doldurması beklenen “yetenek havuzu”, AB dışında yaşayan işverenleri bir araya getirecek ve Birlik içinde iş arayanlar.
Bu amaçla internette “AB Yetenek Havuzu” adında bir platform oluşturulacak. Birlik dışında yaşayan ve AB ülkelerinde iş arayanlar bu platformdaki iş ilanlarına başvuru yapabilecek.
AB Yetenek Havuzu platformuna her AB üyesi ülke katılabilir. Platform aynı zamanda katılımcı ülkedeki işe alım ve göçmenlik prosedürlerine ilişkin bilgileri de içerecek.
İşe alım süreçlerinde AB dışından alınan diploma, sertifika gibi belgelerin tanınmasında zorluklar yaşandığından bu konuda işleri basitleştirmeyi hedefliyoruz.
Bu amaçla AB Komisyonu, diploma ve sertifika gibi iş becerilerini belgeleyen belgelerin AB üye ülkeleri tarafından “hızlı ve basit” bir şekilde tanınmasına ilişkin bazı öneriler geliştirdi. Üye ülkelerin tavsiyeleri kabul etmesi halinde, özellikle personel sıkıntısı yaşanan mesleklerde bu tür belgelerin tanınması hızlandırılacak ve kolaylaşacak.
AB geride kalmak istemiyor
AB yönetimi, Avrupa’nın yaşlanan nüfusu ve büyüyen imalat ve hizmet sektörleri nedeniyle son yıllarda ortaya çıkan işgücü açığını doldurma konusunda küresel yarışta geride kaldığına inanıyor.
Dünya çapında “yetenek” yakalama yarışında ABD, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin önde olduğunu kabul eden AB yetkilileri, Avrupa’yı “nitelikli işgücü” açısından daha cazip hale getirmek istiyor.
Aynı zamanda Avrupa ülkelerine düzensiz göçü azaltmak isteyen AB yönetimi, üye ülkelerdeki göç ve işe alım bürokrasisinin vasıflı işgücünün cesaretini kırdığını söyleyerek bürokrasiyi azaltmayı amaçlıyor.