Cumartesi, Temmuz 27

Erdoğan, Almanya’da Başbakan Scholz ile görüştü: Gazze’de insani ateşkesi birlikte sağlayalım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Olaf Scholz ile düzenlediği ortak basın toplantısında Almanya’ya çağrıda bulunarak, “Gazze’de insani ateşkese hep birlikte ulaşalım” dedi.

REKLAM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazze savaşıyla ilgili görüş ayrılıklarının yaşandığı bir dönemde Almanya’yı ziyaret etti.

Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüşmesinin ardından Başbakan Olaf Scholz ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Scholz ile düzenlediği ortak basın toplantısında Almanya’ya çağrıda bulunarak, “Gazze’de insani ateşkesi hep birlikte kuralım” dedi. Erdoğan, “Almanya ve Türkiye ile birlikte insani ateşkes sağlayabilirsek, özellikle bölgeyi bu ateş çemberinden kurtarma fırsatına sahip olacağız” dedi. dedi.

Erdoğan, “Önceliğimiz ateşkesin sağlanması ve insani yardım akışının kesintisiz sağlanmasıdır.” dedi. dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “13 bin Filistinli çocuk, kadın ve yaşlı öldürüldü. Gazze diye bir yer kalmadı. Her yer yıkıldı. Hastaneler vuruluyor. Çocuklar öldürülüyor. Bunlar Tevrat’ta yok. Onlar İnsan Hakları Bildirgesi’nde yer almıyor.” dedi.

Erdoğan, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin ise şunları söyledi: “Yaşananlar bize 1967 sınırlarına dayalı iki devletli çözümün artık kaçınılmaz olduğunu bir kez daha gösterdi.” dedi.

Erdoğan’ın Holokost Açıklaması

AP, Erdoğan’ın Almanya’nın Holokost nedeniyle İsrail’i eleştiremeyeceğini kaydettiğini bildirdi.

Erdoğan konuşmasında şunları söyledi: “İsrail-Filistin savaşını borçlanma psikolojisiyle değerlendirmemeliyiz. Bakın ben özgürce konuşuyorum. Çünkü bizim İsrail’e borcumuz yok. Borçlu olsaydık bu kadar özgür konuşamazdık. Ama” Borçlular özgürce konuşamazlar. Holokost’u yaşamadık. Öyle bir durumdayız ki.” “Öyle bir şey yok. Çünkü insanlara olan saygımız bizimkinden çok farklı. Başbakanlığım döneminde ilk kez Yahudi karşıtlığına karşı çıkan bir liderdim. Dünyada hiçbir başbakan bu görevi üstlenmedi. Ama başardım. Tam o anda. Bu yüzden kimseye bir borcumuz yok.” dedi.

Scholz: “İsrail’in meşru müdafaa hakkı sorgulanamaz”

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da İsrail’in kendisini savunma hakkına sahip olduğunu vurguladı.

Hamas’ın 7 Ekim’deki ölümcül saldırısının ardından İsrail’in “meşru müdafaa hakkı”nın “sorgulanmaması” çağrısında bulunan Scholz, şunları söyledi: “İsrail’in meşru müdafaa hakkı sorgulanmamalı, mümkün kılınmalı. ”

Hamas saldırısına karşılık verilmesi gerektiğini vurgulayan Scholz, şöyle konuştu: “Bu bölgeyi yöneten bir terör örgütünün inanılmaz bir askeri güçle defalarca bu tür faaliyetlerde bulunması söz konusu değildir. Bu durumun sona ermesi gerekiyor ve bu bizim için bir hedeftir. başarmalıyız.” desteklenmesi gerekir. Biz yine de onu destekliyoruz.” dedi.

Ankara ve Gazze’nin farklı görüşlere sahip olduğunu belirten Scholz, “Mevcut çatışma konusunda çok farklı fikirlerimizin olduğu bir sır değil. Ancak özellikle zor zamanlarda birbirimizle doğrudan konuşmamız gerekiyor.” dedi.

rehine değişimi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas ile İsrail arasındaki rehine takasına ilişkin ise şunları söyledi: “Buna rehine takası denir. Teşekkür ederiz, biz de katılıyoruz. Ama rehineler derken İsrail’deki rehine sayısı rehine sayısına göre kaçtır? Öte yandan Hamas’ın ya da Filistin’in elindeki rehinelerin sayısı nedir? Buna baktığımızda İsrail’in elinde çok daha fazla rehine var. Yıllardır rehineler ve tutuklular İsrail’in elinde. Bunu da görmemiz lazım. Görmeseydik haksızlık olurdu. Bu işte birlikteyiz.” dedi.

“Dünyada Yahudi karşıtlığına karşı mücadele eden ilk lider bendim”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir Alman gazetecinin sorusuna şöyle yanıt verdi: “İsrail’in ‘faşist bir devlet’ olduğunu söylediniz, buna ne gerekçeniz var? İsrail ordusunun Hamas’a saldırısına neden ‘soykırım’ diyorsunuz? Terör örgütü olarak tanınıyor” “. Tüm NATO ittifakı tarafından örgütleniyor ve İsrail’de yüzlerce insan öldürülüyor.” “İnsanları katleden bir örgüte nasıl ‘kurtuluş örgütü’ diyebilirsiniz?” “İsrail şu anda binlerce Filistinliyi mi öldürdü? Hastaneleri mi yok etti? İbadet yerlerine ve kiliselere mi saldırıyorsunuz? Bir Müslüman olarak bu durum beni rahatsız ediyor. Peki bir Hıristiyan olarak bu kiliselerin öldürülmesinden rahatsız olmuyor musunuz? Bunlara karşı mısınız?” Neden tavır almıyorsunuz? Onlara da karşı tavır alın. Bu noktada bizim için bölgede Yahudi, Hıristiyan, Müslüman ayrımı yapılmamalı. Yahudi düşmanlığı, dünyada bu mücadeleyi veren ilk lider bendim. Şimdi de Almanya’ya bakıyoruz. “İsrail’e bu kadar mali destek vermekten bahsediyor.” Cevap verdi:

Toplantıda öne çıkan diğer konular

“Türkiye 52 yıldır Avrupa Birliği’nin kapısında bekliyordu”

Görüşmelerin ana gündem maddelerinden birinin Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım süreci olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Bildiğiniz gibi daha önce de bu sürecin yeniden ivme kazanmasını canı gönülden istediğimizi söylemiştim. Bu konuda haklı beklentilerimiz vardı.” Gümrük birliğinin güncellenmesi, vize serbestisi gibi konularda çok zamanımız var.” “Bu bağlamda Avrupa Birliği’nin önde gelen ülkelerinden Almanya’nın katkısını önemsiyoruz. Kolay değil. Türkiye 52 yıldır Avrupa Birliği’nin kapısında bekletiliyor. Bugün vize serbestisi sağlanana kadar vatandaşlarımızın vize süreçlerini nasıl kolaylaştırıp hızlandırabileceğimizi tartışacağız.” dedi.

Eurofighter savaş uçakları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eurofighter savaş uçaklarına ilişkin ise şunları söyledi: “Almanya, Eurofighter meselesini kabul edebilir de etmeyebilir de. Dünyada savaş uçağı üreten tek ülke Almanya mı? Biz bunun üzerinde çalışıyoruz ve birçok yerden tedarik ediyoruz. Şu anda Türkiye, dünyanın sayılı savaş uçaklarından biri haline geldi. İnsansız savaş uçağı konusunda önde gelen ülkeler.” Bir basın mensubu olarak bizi bununla tehdit etmeyin. Bize öyle sorular sorun ki, bu sorular vicdani ve insani olsun, biz de size cevaplarını o şekilde veririz.” dedi.

REKLAM

Erdoğan’ın ziyareti öncesinde Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye’nin 40 adet Eurofighter Typhoon uçağı almayı planladığını, ancak Almanya’nın Almanya, İngiltere, İspanya ve İtalya tarafından üretilen savaş uçaklarının satışına engel olduğunu söyledi.

Steinmeier’le görüşme

Erdoğan, 2020’den bu yana Almanya’ya yaptığı ilk ziyarette ilk kez Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüştü.

“İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına son vermesi gerektiğini” vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnsan hakları ihlallerine karşı tüm dünyanın tepkisi önemlidir.”

Hesap konuşmasında

Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile Bellevue Sarayı’nda bir araya gelen Erdoğan, ziyaret anısına hazırlanan şeref defterini imzaladı.

REKLAM

İki lider, kalıcı barış için tek çözümün iki devletli yapı olduğu konusunda anlaştıklarını belirterek, bölgeye insani yardımın en kısa sürede ulaştırılması için birlikte çalışma konusunda mutabakata vardı. Toplantıda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da hazır bulundu. .

Cumhurbaşkanı Erdoğan Scholz ile vereceği akşam yemeğinin ardından Türkiye’ye geçecek.

Çarşamba günü parlamentoda yaptığı konuşmada Scholz, “Erdoğan’la yapılacak görüşmelerde farklı bakış açılarının ele alınacağını, bu konuda netliğin olması ve pozisyonumuzu net bir şekilde ortaya koymamızın çok önemli olduğunu” söyledi.

görüş farklılıkları

İsrail-Hamas savaşı konusunda iki ülke arasında görüş ayrılıkları bulunuyor.

Erdoğan’ın İsrail’i savaş suçları işlemekle suçlamasının ardından Tel Aviv, Türkiye’deki diplomatlarını, Ankara da geçen ay İsrail büyükelçisini geri çağırdı.

REKLAM

İsrail’in “sadık müttefiki” Almanya, ateşkes çağrılarına karşı çıkıyor ve Gazze’deki sivillere yardım etmek için “insani duraklamaları” destekliyor.

Ancak Erdoğan, İsrail’i Gazze’yi tüm sakinleriyle birlikte yok etmeye niyetli bir “terörist devlet” olarak tanımladı; Hamas militanlarını topraklarını ve insanlarını korumaya çalışan “özgürlük savaşçıları” olarak nitelendirdi.

Hamas, İsrail, ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org istanbul masöz
Antalya Haber Sunucu
meritking