Güncel Haberler

ABD ve İngiltere Yemen’in petrol ihraç ettiği Ras İsa Limanı’nı vurdu

Saldırıda can ve mal kaybına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

REKLAM

Yemen’de Husilere ait Al-Masirah televizyonu, ABD ve İngiliz savaş uçaklarının ülkedeki 3 ham petrol ihracat terminalinden en büyüğü olan Ras İsa limanına iki saldırı düzenlediğini duyurdu.

Saldırıda meydana gelen can ve mal kaybına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

ABD ve İngiltere’nin hava operasyonu, Husi militanlarının Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarını artırmasının ardından geldi. Son olarak Cuma günü Husi militanları, Trafigura şirketine ait “Marlin Luanda” adlı petrol tankerine saldırarak gemide yangına neden oldu.

ABD Donanması, saldırıya uğrayan tankere bölgedeki savaş gemilerinin destek verdiğini duyurdu.

ABD ordusu, bu saldırıdan sekiz saat sonra Kızıldeniz’i hedef alan ve fırlatılmaya hazır bir Husi gemisavar füzesinin imha edildiğini söyledi.

ABD ve İngiltere’nin Yemen’deki saldırıları

ABD ve İngiliz güçleri bu ay farklı tarihlerde başkent Sana’nın yanı sıra Taiz ile el-Bayza ve Hudeyde kentlerine hava saldırıları düzenledi.

Ortak açıklamalarda, söz konusu hava saldırılarının, Husilerin ticaret gemilerine ve dolayısıyla küresel ticarete yönelik tehditlerini ortadan kaldırmak amacıyla gerçekleştirildiği, Husilerin ayrıca koalisyon gemileri ve koalisyon gemilerine balistik füze saldırıları da düzenlediği belirtildi. 11 Ocak’tan bu yana ABD ticari gemilerine insansız hava aracı saldırıları yapılıyor.

Husilerin Kasım ortasından bu yana Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik 30’dan fazla saldırı düzenlediği biliniyor.

Kızıldeniz’deki durum

İran destekli Husiler, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki olarak 31 Ekim’den itibaren İsrail şirketlerine bağlı olduğunu söyledikleri Yemen açıklarında ticari gemilere el koymaya, bazılarına ise insansız hava araçları ve füzelerle saldırmaya başlamıştı.

ABD güçleri bu dönemde birkaç kez Yemen’den fırlatılan kamikaze füzelerini ve insansız hava araçlarını düşürdüklerini açıkladı.

Husilerin eylemlerinin ardından birçok gemicilik şirketi Kızıldeniz seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticaretinin güvenliğinin tehlikede olduğu gerekçesiyle, 18 Aralık’ta bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adı verilen çok uluslu bir “deniz görev gücü” oluşturulduğunu duyurdu.

31 Aralık’ta Kızıldeniz’de İsrail bağlantılı bir gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak’ta Kızıldeniz’de bir Amerikan gemisinin İsrail’e destek verdiği gerekçesiyle kamikaze füzeleri ve insansız hava araçlarıyla hedef alındığını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD ve Japonya’nın 11 Ocak’ta sunduğu ve Kızıldeniz’deki Husi saldırılarına derhal son verilmesi çağrısında bulunan kararı kabul etti.

Küresel ticaretin yaklaşık %12’si, Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan ve Avrupa ile Asya arasında en kısa yolu sunan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleşmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu