İsrailli protestocular Netanyahu’dan “mahkumlar acı çekiyor ama ölmüyorlar” şeklindeki son açıklamasını açıklamasını talep etti.
Yüzlerce protestocu İsrail’in başkenti Tel Aviv’de sokaklara dökülerek mahkumların Gazze’ye geri gönderilmesi için bir mahkum takası anlaşması talep etti.
Protestocular ayrıca Başbakan Binyamin Netanyahu’yu “mahkumlar acı çekiyor ama ölmüyor” yönündeki son açıklamasını açıklamaya çağırdı.
Gösteriler, İsrail ve Hamas’ın son ateşkes önerisini değerlendirirken İsrail heyetinin görüşmelere devam etmek üzere Mısır’a gelmesi sırasında gerçekleşti.
Gazze’de gözaltına alınan Ofr Kalderon’un kuzeni Eyal Kalderon, Netanyahu’nun hızlı hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
“Başbakan’dan bu anlaşmayı imzalamasını istiyoruz. Savunma Bakanı ve tüm güvenlik birimleri bize bu anlaşmayı imzalamak için doğru zamanın geldiğini söylüyor. Eğer bunu şimdi yapmazsak, artık yapamayız. ” dedi Kalderon.
Kalderon, Netanyahu’nun “ülkenin geleceği” için Gazze’de tutulan mahkumların geri getirilmesine yönelik anlaşmayı imzalaması gerektiğini söyledi.
ateşkes görüşmeleri
İsrail ile Hamas arasında Kahire’de devam eden dolaylı görüşmelerde arabuluculuk yapan ABD, Mısır ve Katar, taraflara esir değişimi ve ateşkes anlaşmasını imzalamaları için baskı yapıyor.
İsrail ile Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas arasında çatışmalar 7 Ekim’de yeniden alevlendi.
İsrail sınırını geçerek baskın düzenleyen Hamas militanları, 7 Ekim’deki saldırısında sivillerin de aralarında bulunduğu 1.200 kişiyi öldürmüş, 250’ye yakın kişiyi de esir almıştı. Bu tutukluların yarısı, Kasım ayında bir haftalık ateşkes sırasında İsrail’in elinde tuttuğu Filistinli tutuklular karşılığında serbest bırakıldı.
İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze’de sivillere saldırmaya ve katliam yapmaya devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.
Gazze sağlık yetkililerine göre, İsrail’in saldırılarının başladığı 8 Ekim’den bu yana Gazze’de çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 38.000’den fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84.700 kişi de yaralandı.
Yıkılan Gazze’nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.