Salı, Ekim 22

Uzmanlar uyarıyor: Okullarda tehlike hızla yayılıyor! Temas yoluyla bulaşır ve ciltte pullanma ile kendini gösterir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı uzman doktoru. Filiz Özdemir, el-ayak-ağız hastalığının genellikle anaokulu ve ilkokul çağındaki çocuklarda görüldüğünü belirterek, şöyle konuştu: “Bu hastalık daha çok yaz ve sonbahar aylarında ortaya çıkıyor ancak son dönemde okullarda vakaların artması salgının yayıldığını gösteriyor.” hızlanıyor.”

Özdemir, hastalığın en sık görülen semptomlarının yüksek ateş, boğaz ağrısı, el ve ayaklarda döküntüler ve ağızda yaralar olduğunu söyledi. Bu belirtiler genel olarak hafif olsa da çocuklar arasında hızla bulaşabiliyor” dedi. Hastalığın yayılmasında okul tuvaletleri ve ortak alanların önemli rol oynadığını vurgulayan Dr. Özdemir, şöyle konuştu: “Özellikle ortak alanların hijyen açısından dikkate alınmadığı durumlarda hastalığın yayılması çok daha kolay oluyor. Bu tür virüslerle temas edip ellerini yıkamadan ağızlarına götürmeleri durumunda hastalık hızla bulaşabiliyor.” dedi.

‘ELLERİNİZİ YIKAMAK İÇİN DOĞRU ALIŞKANLIĞI KAZANMALISINIZ’

Ekran görüntüsü 2024-10-18 170226

Özdemir, el yıkamanın hastalıktan korunmak için en önemli önlem olduğunu belirterek, ailelere çocuklarına iyi el yıkama alışkanlığını aşılamaları tavsiyesinde bulundu. Dr. Filiz Özdemir, okul yönetimlerine de büyük sorumluluklar düştüğünü belirterek, şunları söyledi: “Okul yönetimlerinin tuvalet ve ortak alanların hijyenine çok önem vermesi gerekiyor. Hastalığın yayılmasını önlemek için bu alanların düzenli olarak dezenfekte edilmesi çok önemli” dedi. Özdemir, hastalık belirtileri gösteren çocukların okula gönderilmemesi gerektiğini de hatırlatarak, bu şekilde bulaşmanın önlenebileceğini vurguladı.

Ekran görüntüsü 2024-10-18 170210

Şap hastalığının genellikle hafif olduğunu ancak bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda ve bebeklerde daha ciddi sonuçlara yol açabileceğini söyleyen Dr. Özdemir, “Aileler çocuklarının hastalık belirtilerini dikkatle takip etmeli ve herhangi bir endişeleri varsa bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.”

DHA

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

istanbul masöz
Antalya Haber