Cumartesi, Temmuz 27

Uyuz salgını alarmı: Bu belirtiler varsa dikkat! Temas ile bulaşıyor, vaka sayısı her geçen gün artıyor

Uyuzun paraziter bir deri hastalığı olduğunu belirten Sivas Üniversitesi Cumhuriyet Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tosun, “Bunu son yıllarda oldukça sık görüyoruz. Son 4, 5 yıldır özellikle son dönemde günlük muayenehanemizde her gün hasta görüyoruz. Nitekim günlük pratiğimizde uyuz vakalarına çok yüksek oranda rastlıyoruz, yani hastalarımızın yaklaşık %10-20’sinde. Elbette bazı son dönemlerde uyuz vakaları zirveye ulaştı. Diğer hastalıklar gibi salgınlara neden olabilir. Yaklaşık 4, 5 yıldır söylediğimiz gibi hem pandeminin etkisiyle hem de göçün etkisiyle bu ortaya çıkıyor. Ayrıca hastaların tedaviye uyumu ya da katılım ve farkındalık eksikliği de bu süreci artırmaktadır. Çünkü özellikle ortak kişisel eşyaların kirlenmesi ve paylaşılmasıyla daha da artıyor. Özellikle hastalar bu artışa uymadığında salgın dönemi ortaya çıkıyor” dedi.

GECE KAŞINMASI RAHATSIZ EDİCİ BİR BELİRTİ

Uyuz hastalığının teşhis ve tedavi sürecine değinen Doç. Dr. Mustafa Tosun, “Çoğunlukla geceleri ortaya çıkan kaşıntı yani kaşıntı oluyor. Hastanın yaşam beklentisini etkiler. Başka bir deyişle sizi çoğunlukla geceleri uyandırır. Çünkü parazit cildimizde yaşıyor. Cildimizde tüneller oluşturarak orada reaksiyona neden olur, kaşıntı ve alerjik reaksiyonlara neden olur. Aynı zamanda karın bölgesi başta olmak üzere parmak araları, el bilekleri, ayak bilekleri, erkeklerde cinsel organlar ve kadınlarda meme ucunu etkileyerek orada halk lezyonları dediğimiz kabarcıklara, özellikle kaşıntılı kabarcıklara neden olur. Özellikle aynı evde yaşıyorlarsa, çevresinde kaşıntı hissediyorsa bu durum hastaya bir uyarı niteliğinde olmalıdır. Ayrıca bu durumda özellikle geceleri sıcaklıkla birlikte artar. Özellikle banyodaki ısıyla birlikte bir kez daha artıyor. Kaşıntı oluştuğunda hastalarımızın uyuza özellikle dikkat etmesi ve mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Mikroskopla deri örneği alıyoruz, çok basit, gelişimsel bir şey değil, 5-10 dakikalık bir sürede tanıyı koyuyoruz. “Aynı zamanda klinik semptomlar açısından önemli olan cilt muayenesini de yapıyoruz.”

Thumbs_b_c_c8970025c06ce84d8ce4e89d4c5541eb

“UYAR KİŞİDEN KİŞİYE BULAŞIR”

Hastalığın en önemli aşamasının tedavi olduğunu vurgulayan Tosun, şöyle konuştu:

“Teşhis konulduktan sonra en önemli adım aslında tedavidir. Asıl sorun aslında tanıyı biz koyuyoruz ama hastanın tedaviye uyumu bizi ve hastanın tedavisini etkiliyor. Her şeyden önce tedavi ön plandadır. Tanı klinikteki herhangi bir dermatolog, dermatolog veya aile hekimi tarafından kolaylıkla konulabilir. Önemli olan hastanın tedaviye uyumu ve bu durumu kabul etmesidir. Hatta bazı hastalar uyuz olduklarını bile kabul edebiliyorlar. Uyuz kişiden kişiye bulaşır, bu özellikle önemlidir, bu nedenle ortak kullanılan nesnelere ve kıyafetlere dikkat etmeniz gerekir. Kişisel eşyalar başkalarıyla paylaşılmamalıdır. Alışveriş merkezlerinde denenen kıyafetler gibi, tekrar satın alındıktan sonra evde yıkanıp kullanılmalıdır.”

İHA

Günün önemli manşetleri
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
“Her şey dahil” o kadar da değil… Neredeyse oteli alıp götürüyorlardı!
Fazla kilo hastalık belirtisidir ama bunu ilk kez duyurdular!  Göbek ve bel bölgesinde yağlanma varsa tehlikedesiniz...Fazla kilo hastalık belirtisidir ama bunu ilk kez duyurdular! Göbek ve bel bölgesinde yağlanma varsa tehlikedesiniz…
Bana Gazze'yi hatırlattı Bana “Çocuk Bayramı”nda Gazze’yi hatırlattı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org istanbul masöz
Antalya Haber Sunucu
meritking