Cumartesi, Temmuz 27

Uyuz hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Uyuz belirtileri nelerdir, neden olur?










Eskilerin hastalığı olarak bilinen uyuz vakalarında son aylarda yaşanan artış dikkat çekiyor. Uzmanlar uyuz artışına karantina sürecinde kalabalık aile ortamlarındaki kolay bulaşmanın yol açtığını düşünüyor. Uyuz hastalığı hijyen koşullarının ideal olmadığı ortamlarda daha çabuk yayılıyor. Uyuz hastalığı kaşıntıyla başlıyor, ciltte döküntüye neden oluyor. Vücutta artan kaşıntı, parmak arası ve bileklerde yoğunlaşan kızarıklıkla belirti veriyor. Hasta olan kişilerin ortak eşyaları kullanmaması bulaşın önlenmesinde önem taşıyor. Uyuz belirtisi görülenlerin beraber yaşadığı kişilerle doktora başvurması önem taşıyor.

UYUZ HASTALIĞI NEDİR, NASIL BULAŞIR?

Uyuz hastalığı, bilimsel adı sarcoptes scabiei olan mikroskopik sekiz bacaklı akarların sebep olduğu bir enfestasyondur. Bu hastalıkta uyuz böceklerinin dişileri derinin dış tabakalarına yumurtalarını bırakır. Akarların deriye yumurtalarını bırakması, deride bir alerjik tepkimeye, ağır kaşıntıya ve döküntüye neden olur.

Uyuz hastalığı ciltten cilde temas yoluyla yayılır. Yatak takımları veya havlular gibi paylaşılan kişisel eşyalar üzerinden de yayılabilir. Ailenin bireyleri ve cinsel partnerler arasında da kolayca yayılabilir. Normal bir el sıkışması ya da sarılma, uyuz akarının bulaşması için uygun bir yöntem değildir. Uyuz akarı çok yavaş sürünen bir varlıktır, zıplayamaz, uçamaz. Uyuz hastalığı daha çok temizlik koşullarının ideal olmadığı ve insanların uzun süre boyunca birbirine yakın olduğu yerlerde görülebilir.

UYUZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bireyler uyuz akarı ile enfekte olduğunda, cildin ilk tepkileri göstermesi dört ila altı hafta arasında bir süre alır. Bu tepkiler arasında en yaygın olanları özellikle geceleri yoğun kaşıntı, sivilce benzeri döküntülerle kızarıklıklar, kabuklarla kabarcıklar, ve sürek kaşımadan kaynaklanan yaralardır. Uyuz hastalığını diğer türlerden ayıran sebep olduğu amansız uyuz kaşıntısıdır. Bu kaşıntı genellikle çocuklarda ve yaşlılarda çok şiddetli görülür. Uyuzun bir diğer ayırt edici özelliği ise deride uzun çizgiler halinde oyukların görülmesidir.



Uyuz Tedavisinde Sirke Kullanımı Nasıl Olur? Evde Uyuz Nasıl Geçer?

Uyuz Tedavisinde Sirke Kullanımı Nasıl Olur? Evde Uyuz Nasıl Geçer?


 

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org istanbul masöz
Antalya Haber Sunucu
meritking