Cumartesi, Temmuz 27

Tırcılar Polonya-Ukrayna sınırını kapattı: Görüşmelerde anlaşmaya varılamadı

Polonyalı sürücüler, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana yabancı rakiplerine iş kaptırdıklarını ve hükümetin bu konuda herhangi bir önlem almadığını öne sürerek üç sınır kapısına giden yolları kapatıyor.

REKLAM

Ukrayna, Polonya ile sınır protestolarına ilişkin görüşmelerde ilerleme kaydedilmediğini duyurdu.

Ukrayna sınır muhafızları sözcüsü Andriy Demchenko, Kiev ve Varşova’nın Polonyalı kamyon şoförlerinin Ukrayna sınırında haftalarca süren protestolarını durdurma konusunda anlaşmaya varamadıklarını söyledi. Demchenko, “Müzakereler henüz bir sonuca ulaşmadı ve Polonyalı nakliyatçılar üç ana yönü engellemeye devam ediyor” dedi.

Polonya protesto hareketinin liderlerinden Rafal Makler, paylaştığı mesajda şunları yazdı:

Polonyalı sürücüler, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana yabancı rakiplerine iş kaptırdıklarını ve hükümetin bu konuda herhangi bir önlem almadığını öne sürerek üç sınır kapısına giden yolları kapatıyor.

Ukraynalı kamyon sürücülerine sınırlı sayıda ehliyet verilmesi konusunda ısrar eden Polonyalı sürücüler, Kiev’in bu talebi dikkate almayacağını söylüyor.

Ukraynalı şirketlerin “haksız rekabetini” kınayan kamyon şoförleri, Avrupa standartlarının serbestleştirilmesinin sektördeki Ukraynalı rakiplerin sayısında önemli bir artışa yol açtığını ve bunun da gelirlerini ciddi şekilde etkilediğini savunuyor.

Bu protesto hareketi nedeniyle iki ülke arasındaki karayolu trafiğinin neredeyse tamamı engellendi. Yahodyn-Dorohusk ve Rava-Ruska-Hrebenne sınır kapıları her iki yönde de kapatıldı; Krakovets-Korczowa hattında Ukrayna’ya girişler kapalı.

Ukrayna geri adım atmıyor

Ukrayna Altyapı Bakan Yardımcısı Sergei Derkatch, Facebook’ta yaptığı açıklamada “vizesiz ulaşım rejiminin” devam etmesi gerektiğini söyledi.

Derkatch, “Sınırların kapatılmasının çok sayıda anlaşmanın ihlali anlamına geldiğinde geri adım atmıyoruz ve ısrar etmiyoruz. Sınır ablukası derhal kaldırılmalıdır.” dedi.

Polonya gümrüğü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, sınırın Polonya tarafındaki Dorohusk sınır kapısında yaklaşık 1.300 kamyonun, Hrebenne sınır kapısında ise 500 kamyonun bloke edildiğini duyurdu.

Polonyalı havayolları, AB dışı sermayeli şirketlerin kendi ülkelerinde tescilinin yasaklanmasını ve Ukraynalı havayollarının izinlerinin iptal edilmesini istiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org istanbul masöz
Antalya Haber Sunucu
meritking