Salı, Eylül 17

Suriye, CHP lideri Özgür Özel’in Esad’la görüşme talebini kabul etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in Suriye’ye giderek Beşar Esad’la görüşme talebinin Şam yönetimi tarafından kabul edildiği açıklandı. Toplantının bu ay yapılması planlanıyor.

REKLAM

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, çarşamba günü yaptığı açıklamada, parti Genel Başkanı Özgür Özel’in Suriye Devlet Başkanı Esad’la görüşmek üzere Şam’a yapmayı planladığı ziyaretin Suriye tarafından kabul edildiğini duyurdu.

Halk TV’de yayınlanan bir televizyon programında konuşan Bulut, şunları söyledi: “Buluşma niyeti ve niyetin açıklanmasıyla ilgili bu konuların çözümü yerine getirildi. Artık sadece şartların olgunlaşması, toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağı Görüşme talebimizi ilettik ve Şam’dan olumlu yanıt aldık.” .

Özel, Türkiye’nin mülteci sorununun çözümüne ilişkin konuştuğu röportajda Esad ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında arabulucu rolü oynayabileceğini söyledi.

Kayseri’de başlayan ve ülkenin birçok şehrinde yaşanan mülteci karşıtı olaylara çözüm aradığını belirten Özel, şöyle konuştu: “Esad’ı masaya gelmeye ikna edebilirim. Yeter ki Erdoğan’ın böyle bir niyeti var. Erdoğan’ın son açıklamasından burada yaptığımızın “Adımlar Erdoğan’ı da cesaretlendiriyor” olduğunu görüyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk başta Esad’la 28 Haziran Cuma namazı sonrasında görüşebileceklerini söylemişti.

Erdoğan, şöyle konuştu: “Suriye ile diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmaması için hiçbir neden yok. Geçmişte yaptığımız gibi yine yapabiliriz. Suriye’nin içişlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Biliyorsunuz bunun için de bir neden yok.” Aile birleşimine ulaşana kadar Sayın Esad’la geçmişte yaptığımız gibi bunu bir daha yapamayız” dedi.

Türkiye yıllardır Esad’ı iktidardan uzaklaştırmak isteyen silahlı muhalif savaşçıların büyük bir destekçisi oldu ve 2016’dan bu yana kuzey Suriye’de üç büyük askeri operasyon gerçekleştirdi. Kuzey Suriye’nin bir kısmı Türk ordusunun kontrolü altında.

Rusya ve İran’ın desteklediği Esad, son yıllarda müttefiklerinin de yardımıyla toprakların çoğunu yeniden ele geçirmeyi ve savaşın gidişatını kendi lehine çevirmeyi başardı.

Türkiye destekli muhalif güçler artık sadece Suriye’nin İdlib bölgesini yönetiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org istanbul masöz
Antalya Haber
meritking casibom