Cuma, Temmuz 26

Siyasi çalkantıdaki Pakistan’da genel seçimler 8 Şubat’ta yapılacak

Pakistan ordusu, 76 yıllık “demokrasi” tarihinin otuz yılı aşkın bir süredir çeşitli darbelerle sivil yönetimleri ele geçirerek siyasete müdahale etti.

REKLAM

Pakistan Seçim Komisyonu’ndan (ECP) yapılan açıklamada, ülkede genel seçimlerin 8 Şubat’ta yapılacağı belirtildi.

ECP, Cumhurbaşkanı Arif Alvi ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Seçimlerin 8 Şubat Perşembe günü yapılmasına oybirliğiyle karar verildi.”

Anayasaya göre, siyasi ve ekonomik açıdan çalkantılı bir dönemden geçen 241 milyon nüfuslu ülkede seçimlerin 9 Ağustos’ta parlamentonun dağılmasından sonraki 90 gün içinde yapılması gerekiyordu.

Seçim komisyonu erteleme kararına gerekçe olarak yeni nüfus sayımı kapsamında seçim bölgelerinin yeniden belirlenmesini gösterdi.

Komisyondan daha önce yapılan basın açıklamasında seçimlerin Ocak ayında yapılacağı belirtilmişti.

Pakistan’daki siyasi ortam, İmran Han’ın Nisan 2022’de güven oylamasıyla başbakanlıktan alınmasından bu yana çalkantılı.

Seçim Komisyonu, eski Başbakan İmran Han’ın, başbakanlık görevi sırasında aldığı hediyelerin ayrıntılarını açıklamaması nedeniyle siyasetten yasakladı.

Çeşitli suçlardan dolayı halen cezaevinde bulunan İmran Han, ülkenin en popüler siyasi lideri olmaya devam ediyor.

Güney Asya ülkesinde şu ana kadar iktidara gelen hiçbir hükümet 5 yıllık süresini tamamlayamadı.

Ülke şu anda Başbakan Anwarulhak Kakar liderliğinde genel seçimler yapması beklenen geçici hükümet tarafından yönetiliyor.

Pakistan ordusu, 76 yıllık “demokrasi” tarihinin otuz yılı aşkın bir süredir çeşitli darbelerle sivil yönetimleri ele geçirerek siyasete müdahale etti.

Askeri vesayetin, sivil hükümetlerin kurulması ve devrilmesi de dahil olmak üzere sivil siyaset üzerinde çok güçlü bir etkisi vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org istanbul masöz
Antalya Haber Sunucu
meritking