Güncel Haberler

Ramazan Bayramı’nda ‘Tatlı’ uyarısı: “İlk günler çok sıkıntılı oluyor”

Uzmanlar, Ramazan Bayramı öncesi bayram dönemlerinde tatlı tüketiminin arttığına dikkat çekerek, bunun sağlık açısından risk oluşturabileceği uyarısında bulundu. Uzman Diyetisyen Gülay Kurt Güneyi, kan şekeri düzensizliklerinin temel nedeninin, tatillerde tüketilen tatlı ve şekerlemelerin aşırı miktarda tüketilmesi olduğunu ve porsiyonlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

“TERCİHİMİZ FIRINLANMIŞ TATLILAR YERİNE SÜTLÜ TATLILAR OLMALIDIR”

Uzmanlar, bayramlarda tatlı tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini söylüyor. Diyetisyen Gülay Kurt Güneyi ise şunları söyledi: “Özellikle bayramın ilk günleri bu anlamda bizler için çok zor geçiyor. Aşırı miktarda tüketildiği takdirde mide, bağırsak ve sindirim sorunlarına neden olabilir. Ramazan sonrası önceliğimiz artık dengeli beslenmeye geçmek olacak: Bol su tüketmenizi ve fiziksel aktiviteyi artırmanızı öneriyoruz.

İnsanlar şöyle diyecek: “Tatildeyiz, çok misafir gelecek, hazırlıklarımızı yaptık, ne yapacağız?” Eğer hazırlıklarımızda mümkün olduğunca tatlı yapıp yemek zorunda kalıyorsak tercihimiz; Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketin. Porsiyon kontrolü bu açıdan önemlidir. İster ana yemek ister tatlı olsun porsiyonlarınızı mutlaka kontrol etmeniz gerekiyor. Biz tek tip beslenmeden yana değiliz; besin öğeleri olarak gruplandırdığımız et, süt, meyve ve sebzenin her öğünde dengeli bir şekilde tüketilmesinden yanayız. Bu nedenle bir öğünde sadece sevdiğimiz bir yemeğe odaklanmanın doğru olduğuna inanmıyoruz. “Çeşitli bir diyet uyguladığımızda yeterli miktarda mineral, vitamin ve lif alabiliriz” dedi.

soğuk baklava

“ZARARLI OLDUĞUNU BİLİYORUZ AMA NASIL HAYIR DİYECEĞİMİZİ BİLMİYORUZ”

Uzman, hastalıkların önlenmesinde sağlıklı beslenmenin önemini vurguluyor. Diyetisyen Güneyi, “Ramazan Bayramı’ndan bu yana, Ramazan Bayramı’nda tatlı ve hamur işi benzeri şeyler yiyeceğiz, bu da sindirim sorunlarına yol açabilir ve kan şekeri sorunlarının yanı sıra başka hastalıkları da tetikleyebilir. Şu anda obezitede Avrupa’da birinci sıradayız. Obezite her yaş grubunda artarak kadınlarda yüzde 35-40, erkeklerde ise yüzde 25 civarına ulaştı. Sağlıklı beslenme hem kronik hastalıkların önlenmesinde hem de çocukluk çağında görülen diyabet, yetişkinlik sorunları, obezite ve buna bağlı hastalıkların önlenmesinde bizim için önemlidir.

tatlı kriz

Şu anda çocukluk çağında ciddi bir obezite sorunu var ve bayram, çocukların tatlıları toplayıp bunları çiftler halinde yediği zamandır. Maalesef hareketsizlik de var. Hayır demeyi bilmemiz gerekiyor. Şeker hastalarının küçük, sık öğünler ve atıştırmalıklar yemesini öneriyoruz. Diyabet hastalarının önemli bir sağlık sorunu olduğunu göz önünde bulundurarak onları bilinçli davranmaya davet ediyoruz. Mümkün olduğu kadar zorlamamaya çalışıyoruz, en büyük sorunumuz; “Özellikle konu misafirperverlik olduğunda nasıl hayır diyeceğimizi bilmemiz gerekiyor. Bunun zararlı olduğunu biliyoruz ama nasıl hayır diyeceğimizi bilmiyoruz” dedi.

(İHA)

Mynet Youtube
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Dedektif gibi takip edip oğlunu kasaba kasaba aradı!  Türk polisi imdadına yetiştiDedektif gibi takip edip oğlunu kasaba kasaba aradı! Türk polisi imdadına yetişti
Tefeciye olan borcu hayatını kabusa çevirdi!  10 katını ödedi, şehir değiştirdi kaçamadı: 'Marketime POS koydular'Tefeciye olan borcu hayatını kabusa çevirdi! 10 katını ödedi, şehir değiştirdi kaçamadı: ‘Marketime POS koydular’
İsrail'e karşı önlem alma kararı aldık İsrail’e karşı önlem alma kararı aldık

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu