Cumartesi, Temmuz 27

Mısır, İsrail’le imzalanan Camp David Barış Anlaşması’ndan çekilirse ne olur?

Mısır, onlarca yıl önce İsrail ile imzalanan barış anlaşmasını iptal etme tehdidinde bulunuyor. Mısır anlaşmadan çekilirse ne olur?

REKLAM

ABD Başkanı Jimmy Carter’ın parlayan bakışları altında uluslararası sahnede beklenmedik sıcak bir el sıkışma yaşandı.

Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat ve İsrail Başbakanı Menachem Begin, İsrail ile Mısır arasında 40 yılı aşkın süre boyunca barışı sağlayacak tarihi bir anlaşmaya imza attı.

Maryland’deki Camp David’de imzalanan anlaşma, çalkantıların sarstığı bölgede önemli bir istikrar kaynağı olarak görülüyordu.

Anlaşma, iki Filistin intifadasına ve İsrail ile Hamas arasındaki bir dizi savaşa rağmen bozulmadan kaldı.

Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Mısır’ın sınır kenti Refah’a İsrail birlikleri gönderme sözü vermesinin ardından Mısır hükümeti anlaşmayı iptal etme tehdidinde bulundu.

1977’de yeni başbakan Begin, İsrail’in on yıl önce 1967 Ortadoğu savaşı sırasında ele geçirdiği topraklardan vazgeçilmesine karşı çıktı. Bu topraklar arasında Mısır’ın Sina Yarımadası da vardı.

Mısır ve İsrail, sonuncusu 1973’te olmak üzere dört büyük savaş yaşadı.

Bu nedenle Enver Sedat diğer Arap liderlerle bağlarını koparıp İsraillilerle anlaşma yapmaya karar verdiğinde dünya şok oldu.

Eylül 1978’de başlayan müzakereler, Camp David uzlaşmalarına ve ertesi yıl bir barış anlaşmasına yol açtı.

Barış anlaşmasının bir parçası olarak İsrail, Mısır’ı silahsızlandırarak Sina’dan çekilmeyi kabul etti.

İsrail gemilerine Süveyş Kanalı’ndan geçiş izni verildi. İsrail’in bir Arap ülkesiyle yaptığı ilk barış anlaşmasında ülkeler tam diplomatik ilişkiler kurdu.

Carter Center CEO’su Paige Alexander, “Camp David Anlaşmaları, hem o dönemde hem de gelecekte barış ve güvenlik üzerinde kalıcı bir etki yaratacağını bildikleri için cesur bir duruş sergileyen üç cesur adam tarafından yönetildi” dedi. Bugün de aynı türde bir liderliğe ihtiyacımız var ve bu şu anda İsrail hükümetinde eksik.”

İki Mısırlı yetkili ve Batılı bir diplomat Pazar günü Associated Press’e, İsrail birliklerinin Refah’ı işgal etmesi halinde Mısır’ın barış anlaşmasını askıya alabileceğini söyledi.

Netanyahu, Refah’ın Hamas’ın dört aydan fazla süren savaşın ardından kalan son kalesi olduğunu ve grubu yenmek için kara birlikleri göndermenin şart olduğunu söyledi.

Ancak Mısır, çaresiz Filistinlileri anavatanlarına geri gönderecek her türlü adıma karşı çıkıyor.

Refah aynı zamanda kuşatma altındaki bölgeye insani yardımın ana giriş noktası olarak da hizmet veriyor ve İsrail’in saldırısı önemli malzemelerin teslimatını aksatabilir.

Filistinlilerin Gazze’nin diğer bölgelerindeki çatışmalardan kaçmasıyla Refah’ın nüfusu 280.000’den yaklaşık 1.4 milyona çıktı.

Evlerinden edilen yüzbinlerce insan büyük çadır kentlerde yaşıyor.

REKLAM

Netanyahu, orduya, saldırı başlamadan önce tüm Filistinli sivillerin tahliyesine yönelik bir plan hazırlaması talimatını verdi. Ancak bu sivillerin nereye gidecekleri belli değil.

Netanyahu Pazar günü daha kuzeydeki açık alanlara dönebileceklerini söyledi. Ancak İsrail saldırısı nedeniyle bu bölgeler büyük zarar gördü.

Camp David Anlaşmaları sınırın her iki tarafındaki asker sayısını önemli ölçüde sınırladı.

Bu anlaşma sayesinde İsrail, silahlı kuvvetlerini yıllardır başka tehditlere odaklayabiliyor.

Gazze’deki savaşın yanı sıra İsrail, Lübnan’daki Hizbullah grubuyla neredeyse her gün çatışmalara giriyor ve İsrail’in güvenlik güçleri işgal altındaki Batı Şeria’da yoğun bir şekilde konuşlanmış durumda.

REKLAM

Mısır anlaşmayı iptal ederse bu, İsrail’in artık güney sınırına güvenemeyeceği anlamına gelebilir.

Mısır sınırındaki güçlere destek vermek, İsrail’in zaten küçük olan ordusu için daha da zorlu bir durum olacak.

Ancak bunun Mısır açısından da ciddi sonuçları olacaktır. Barış anlaşmasının ardından Mısır, ABD’den milyarlarca dolarlık askeri yardım aldı.

Anlaşmanın iptal edilmesi bu finansmanı tehlikeye atabilir. Büyük bir askeri takviye, zaten zor durumda olan Mısır ekonomisini de zora sokabilir.

Alexander, İsrail’in Refah’a saldırması durumunda bunun “Mısır’ı çatışmaya sürükleyebileceğini ve bunun tüm bölge için felaket olacağını” söyledi.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org istanbul masöz
Antalya Haber Sunucu
meritking