Astana Valiliği bünyesinde faaliyet gösteren müze, ziyaretçilerini ağırlarken “geleneksel müzecilik” dışında yaklaşımlar uyguluyor.
Müzede duvarlarda dombra ve kopuz başta olmak üzere Kazakların milli çalgıları sergileniyor.
Geleneksel müzik ustalarının rehberliğinde ziyaret edilen müzede, ziyaretçilere “canlı konser” derslerinde milli çalgılar tanıtılıyor.
Konserde her melodinin ardından geleneksel müzik aletlerinin kökeni ve kullanım amaçları anlatılıyor.
Çalgılarla ilgili sorulara en doğru cevabı veren ziyaretçilere müze laboratuvarında hazırlanan geleneksel bir müzik aleti hediye ediliyor.
“Sovyet döneminde ulusal enstrümanların çoğu yok edildi”
Müze Müdürü Bayandı Saharyaulı, müzede milli çalgıların sergilenmesinin yanı sıra çalgıların korunmasını ve yaygınlaştırılmasını da hedeflediklerini söyledi.
Saharyaulı, gelecekte müzede kardeş Türk halklarının geleneksel müzik aletleri için ayrı bir bölüm ayırmayı planladıklarını söyledi.
Kazaklar arasında 120 çeşit milli çalgı bulunduğunu belirten Saharyaulı, şöyle konuştu: “Milli çalgılarımızın çoğu Sovyet döneminde yok edildi. Çünkü bunlar sadece sanatsal amaçlı değil, askeri alanda, günlük hayatta da kullanıldı. Hayvancılıkta da mesela ‘kerney’ adında ülke genelinde sadece müzemizde sergilenen milli bir enstrümanımız var.” “Kendi döneminde bu enstrüman, özellikle savaşlarda bir tür ses vericisi görevi görüyordu. Bir ‘kerney’in sesi 4 kilometre mesafeye ulaşabiliyordu.” dedi.
Müze bünyesinde Cuci Etno Halk Müziği Topluluğu’nun oluşturulduğunu ve her üyenin konservatuvar mezunu ve milli çalgılar konusunda uzman ustalardan oluştuğunu belirten Saharyaulı, şöyle konuştu: “Bizi diğer müzelerden farklı kılan şey, sunumda sunduğumuz yöntemdir. Ziyaretçilerimiz canlı konser sırasında bu enstrümanların nasıl kullanıldığına dair daha pratik bilgilere sahip oluyor.” “Ayrıca laboratuvarımızı ziyaret edebilir ve bu aletlerin nasıl yapıldığını görebilirsiniz.” dedi.
“Müzemiz muhteşem bir bilgi deposu görevi görüyor”
Cuci Etno Halk Müziği Topluluğu üyesi ve geleneksel müzik enstrümanları ustası Azamat Bakya, müzedeki “canlı konser” derslerine hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerden yoğun ilgi geldiğini kaydetti.
Bakya, geleneksel çalgı koleksiyoncusu olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Grup olarak ülkenin çeşitli bölgelerine gitme imkanımız var. Oraya gittiğimde mutlaka halktan bilgi topluyorum. Ulusal enstrümanlarımızın çoğu nesilden nesile miras kaldı. Burada laboratuvarda, Bunların birebir kopyalarını yapın. Dolayısıyla müzemiz geleneksel sanatın genç temsilcileri için de büyük bir bilgi kaynağı.” Havuzun rolünü üstleniyor.”