Cumartesi, Eylül 7

Kaliforniya’da yanan bir aracın neden olduğu yangın, 4.000 kişiyi tahliyeye zorladı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Kaliforniya’da kuraklık koşulları ve iklim değişikliği, kontrol edilemeyen yangınları daha yıkıcı ve kontrol altına alınmasını zorlaştıran değişken bir ortam yaratıyor.

REKLAM

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kuzey Kaliforniya’nın Butte County bölgesinde bu yıl yaşanan en büyük orman yangınında en az iki kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi evlerinden kaçmak zorunda kaldı.

Alevlerin hızla yayılması nedeniyle geniş bir alan kül oldu. Kaliforniya İtfaiye Teşkilatı’na göre, başladığı günden bu yana boyutu üç katına çıkan yangın, bir gecede Çarşamba günü 567 hektardan Cuma sabahı 60.000 hektarın üzerine çıktı.

“Park yangını” olarak adlandırılan yangının, yanan bir aracı hendeğe itmekle suçlanan bir kişi tarafından çıkarıldığı sanılıyor. Yangının, aracın hendeğe düşmesi ve ardından tamamen yanması sonucu çıktığı tahmin ediliyor.

Yetkililer, adamın sakin bir şekilde bölgeyi terk ettiğini, diğer insanların arasına karıştığını ve ülkenin en büyük şehir parklarından birinde “hızla gelişen yangından” kaçtığını söyledi.

Yetkililer, 42 yaşındaki Chico’lu şüphelinin Perşembe sabahı erken saatlerde tutuklandığını ve Pazartesi günkü duruşmaya kadar kefaletsiz olarak tutulduğunu söyledi. Orman yangını ve nedenleriyle ilgili soruşturmalar sürüyor.

Cuma sabahı itibarıyla yangının yalnızca %3’ü kontrol altına alınmış olsa da Kaliforniya Ormancılık ve Yangından Korunma Bakanlığı (Cal Fire), 1.153’ten fazla personelin helikopter ve buldozer kullanarak yangınla mücadele ettiğini duyurdu. İtfaiyeciler, evleri tahliye etmeye ve yapıları savunmaya odaklanırken, koşulların yangının yayılması kadar zor olduğunu belirtti.

Butte County ve Chico şehrinde 4.000’den fazla kişi tahliye edildi.

Park Yangınının ne kadar hızlı büyüdüğü ve Kaliforniya’daki orman yangınlarının şiddetinin ve sıklığının arttığı konusunda endişeler ortaya çıktı. Kuraklık koşulları ve iklim değişikliği, kontrol edilemeyen yangınları daha yıkıcı ve kontrol altına alınmasını zorlaştıran istikrarsız bir ortam yaratıyor.

Kuzey Amerika’da orman yangınları devam ediyor

Bu yangın şu anda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük yangın değil.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Oregon’daki Durkee Yangını 100.000 dönümden fazla alanı yok etti, çiftlikleri yaktı ve yüzlerce sığırı öldürdü.

Saatte 97 kilometreye varan hızlara ulaşan rüzgar ve şimşek, alevleri daha da körükleyebilir.

Büyük bir yangın, Kanada’nın tatil beldesi Jasper’ı harap etti; binaların %30-50’sinin yıkıldığına inanılıyor. Yangın, fırtına sırasında başlamasına rağmen kuraklığın yaşandığı bölgede şiddetli rüzgarların etkisiyle alevlendi.

Bu yangınlardan ve Kuzey Amerika’nın batı kıyısındaki diğer yangınlardan çıkan duman, Denver, Colorado gibi bazı şehirlerde hava kalitesini sağlıksız hale getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org istanbul masöz
Antalya Haber Sunucu
meritking casibom