Cumartesi, Temmuz 27

İtalya, sığınmacıları kabul eden Arnavutluk’a Avrupa Birliği’ne üyelik desteği verecek

Arnavutluk, sığınma talepleri değerlendirilirken İtalya kıyılarına ulaşan binlerce göçmenden bazılarına geçici sığınma sağlamayı kabul etti. İtalya Başbakanı, anlaşma karşılığında Arnavutluk’un AB’ye katılımını desteklemek için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.

REKLAM

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile ülkesine göç akışının önlenmesi amacıyla bir mutabakat zaptı imzaladı.

Sonuç olarak Arnavutluk, sığınma talepleri değerlendirilirken İtalya kıyılarına ulaşan binlerce göçmenin bir kısmına geçici sığınma sağlayacak. Bu kapsamda 3 bin kişi kapasiteli merkezler kurulacak.

Anlaşma karşılığında Arnavutluk’un Avrupa Birliği’ne girmesine destek olmak için mümkün olan her şeyi yapacağını belirten Meloni, “Arnavutluk dost bir ülke olmaya devam ediyor ve öyle olmasa da sanki üyeymiş gibi davranıyor.” dedi.

Anlaşmayı göç akışlarını yönetmeye yönelik “tarihi” bir anlaşma olarak tanımlayan Meloni, şunları söyledi: “İtalya, Arnavutluk’un ana ticaret ortağıdır. Yasadışılığa karşı mücadelede halihazırda yakın bir işbirliği var.” dedi.

Arnavutluk Başbakanı ayrıca şunları söyledi: “Belki bir çözümü temsil etme gücümüz ve kapasitemiz yok ama İtalya’ya karşı bir görevimiz ve yardım etme kapasitemiz var. Arnavutluk birliğin parçası olmayacak ama bu birlik. bir Avrupa devlet ülkesi.” dedi.

Meloni, yeni merkezlerin önümüzdeki baharda faaliyete geçmesi gerektiğini söyledi.

Anlaşmaya göre İtalya, Arnavutluk’ta aynı anda göçmenlere ev sahipliği yapacak iki merkezin inşası için ödeme yapacak.

“Her yıl 36 bin göçmen gönderilebiliyor”

Anlaşma, Arnavutluk’ta 3000 kişiyi barındırabilecek merkezlerin kurulmasını öngörüyor. Denizde İtalyan botlarıyla kurtarılanlar Arnavutluk’a geri gönderilecek.

Bu merkezler kıyılara ve İtalya topraklarına ulaşan mültecileri kabul etmeyecek; Reşit olmayanların, hamile kadınların ve hassas durumdaki kişilerin İtalya’ya nakledileceği belirtildi.

Anlaşmaya göre İtalyan makamları, Arnavutluk’un başkenti Tiran’ın yaklaşık 75 kilometre kuzeybatısındaki Shengjin limanında karaya çıkarma ve kimlik tespiti operasyonları yürütecek.

Meloni, sığınma başvurularının hızlı bir şekilde işleme alınması halinde yılda 36 bine kadar göçmenin incelenmek üzere Arnavutluk topraklarına gönderilebileceğini söyledi.

Bunun, son yıllarda Libya, Tunus, Türkiye ve diğer ülkelerden Akdeniz’de riskli deniz yolculukları yaptıktan sonra yüzbinlerce göçmenin karaya çıktığı İtalya’nın ilk sığınma merkezlerindeki aşırı kalabalığın hafifletilmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.

“İnsanlar mülk gibi taşınamaz”

İtalya’daki muhalefet partileri anlaşmayı eleştirdi. Sol görüşlü Più Europa partisinin başkanı Riccardo Magi, şunları söyledi: “AB dışında bir nevi İtalyan Guantanamo’su yaratıyorlar. İtalya, denizde kurtarılan insanları sanki koli veya malmış gibi AB üyesi olmayan bir ülkeye nakledemez.” dedi.

Bu yıl şu ana kadar 145 bin göçmen, kaçakçıların gitmesine uygun olmayan teknelerle İtalya’ya ulaştı.

Çoğu göçmenin sığınma talebi reddediliyor çünkü onlar zulümden ya da savaştan değil, yoksulluktan kaçmak istiyorlar. Ancak birçoğu nihai kararları beklerken, aile veya iş bulmayı umdukları Kuzey Avrupa’ya ulaşmaya çalışıyor.

AB kurallarına göre, sığınmacıların ilk karaya çıktıkları ülkenin sığınma başvurularını incelemesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org istanbul masöz
Antalya Haber Sunucu
meritking