Örgüt tarafından yapılan açıklamada Şam'daki üst düzey istihbarat yetkilileriyle anlaşmaya varıldığı belirtildi.
Hayat Tahrir El Şam (HTS) örgütü tarafından Pazar sabahı yayınlanan açıklamada, Suriye'nin başkenti Şam'daki üst düzey istihbarat yetkilileriyle şehrin kontrolünün ele geçirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Şam istihbarat teşkilatının başkanları, başkent Şam'ın kontrolünü ele geçirmek için bizimle anlaşmalar imzaladı.”
HTŞ militanları Cumartesi gecesi şehrin 162 kilometre kuzeyindeki Humus'u da ele geçirdi.
“Esad hiçbir yerde yok”
Muhalif militanlar Suriye'nin başkenti Şam'ın eteklerinde ilerlemeye devam ederken, ABD'li CNN, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın “Şam'ın hiçbir yerinde bulunamayacağını” yazdı.
Cumartesi akşamı yayınlanan bir haberde CNN, yerel bir kaynağa dayandırarak, Esad'ın “olmasını beklediğiniz hiçbir yerde olmadığını” söyledi.
Suriye cumhurbaşkanının ofisinden yapılan resmi açıklamaya göre Esad başkentten kaçmadı.
Kaynak, CNN'e, Esad'ın başkanlık muhafızlarının “artık her zamanki evinde görev yapmadığını ve orada olsalardı görevlendirileceklerini” söyledi.
Bu koruma ekibi Esad'a yakın koruma sağlıyor ve ekibin bazı üyeleri, Başkan hareket halindeyken onunla birlikte seyahat ediyor.
Kaynak ayrıca muhalif militanların Esad'ın nerede olduğuna dair “sağlam bilgilere sahip olmadıklarını” ve onu bulma çabalarını sürdürdüklerini söyledi.
Colani: 'Rejimin çöküşü çok yakın'
Muhalefet Şam'ın eteklerinde ilerlemeye devam ederken, Hayat Tahrir El Şam (HTŞ) lideri Muhammed Colani bir açıklama yaparak şunları söyledi: “Rejimin düşüşü çok yakın.”
Örgüt mensuplarına seslenen Colani, şunları söyledi: “Humus ve Şam eşiğine geldiniz ve suç rejiminin devrilmesi çok yakın, dolayısıyla kardeşlerim, halkımıza karşı merhametli, nazik ve nazik olun tavsiyemi yineliyorum” mütevazı fatihler olarak girdiğiniz şehirlerde ve köylerde.”
Suriyeli muhalif militanlar, 27 Kasım'da Suriye Devlet Başkanı Esad'a yönelik saldırılardan bu yana 13 yıldır süren iç savaşta en büyük başarılarını elde ediyor.
Cephe gerisinde geçirilen yılların ardından isyancılar geçen hafta kuzeyde Halep'i ele geçirdi ve ardından güneye, Hama'nın merkezine doğru ilerleyerek ilk kez stratejik merkezin kontrolünü ele geçirdi.
HTŞ liderliğindeki militan gruplar şu anda Humus ve başkent Şam'a doğru ilerliyor.
Ne oldu?
Suriye'de sekiz yıl geçirdikten sonra 27 Kasım sabahı erken saatlerde Halep'in batı kırsalında şok saldırı düzenleyen muhalif militanlar, Beşar Esad'a bağlı hükümet güçleriyle çatışmalara devam ediyor.
O günden bu yana Halep'in batı kırsalından merkeze doğru ilerleyerek yol boyunca onlarca köy ve kasabayı kontrol altına alan militanlar, 29 Kasım gecesi de Halep'in merkez dahil büyük bölümünü ele geçirdiklerini iddia etti.
Aynı zamanda İdlib'in stratejik öneme sahip Serakib ilçesinin kontrolünün muhaliflerin eline geçtiği iddia ediliyor. Esad güçleri, Şam ile Halep'i birbirine bağlayan M4 karayolu ile Lazkiye'den Halep'e uzanan M5 karayolunun kesiştiği noktada yer alan ilçeden çekilme kararı aldı.
Muhalefet bu kilit noktayı ele alarak Suriye yönetiminin lojistiğini aksatmayı ve önceki saldırılarda kaybettiği toprakları geri almayı hedefliyor. Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine göre muhalif militanlar şu anda Halep ve İdlib'de 70'e yakın noktayı kontrol ediyor.
Halep, Suriye hükümet güçlerinin Rusya, İran ve müttefiklerinin desteğiyle sert bir operasyon başlattığı ve muhalifleri doğu mahallelerinden sürdüğü 2016 yılından bu yana çatışmaya sahne olmadı.
Bu, HTŞ liderliğindeki muhalif grupların son yıllardaki en büyük atılımıydı. Bu aynı zamanda hükümet güçlerinin daha önce muhalefet tarafından kontrol edilen bölgeleri ele geçirdiği 2020'den bu yana Suriye'nin kuzeybatısındaki en yoğun çatışmadır.
ABD, Kanada, İngiltere ve Türkiye HTŞ'yi “terör örgütü” olarak tanıyor.