Cumartesi, Temmuz 27

Hamas Gazze’de geçici ateşkesin uzatılamamasından İsrail’i sorumlu tuttu

Hamas Siyasi Bürosu üyesi İzzat el-Rişk, Gazze’de geçici ateşkesin sona ermesinin ardından İsrail’in saldırılarına yeniden başlamasının ardından yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Hamas’ın geçici ateşkesin uzatılmasına yönelik müzakerelere olumlu yanıt verdiği” belirtildi.

İsrail’in saldırılarını meşrulaştırmak için “temelsiz suçlama ve gerekçeler” öne sürdüğünü belirten Rishk, “İsrail, arabulucuların tekliflerini reddetti ve ateşkesin uzatılamamasından sorumludur.”

Rishk, “İsrail’in savunmasız sivillere yönelik vahşi saldırılarını ve korkunç katliamlarını sürdürme planlarını gizlemeye çalıştığını” belirtti.


İsrail’in Gazze işgalinde son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı “İsrail’in Filistinliler’e ve onların kutsal değerlerine, özellikle de El-İsrail’e yönelik devam eden ihlallerine yanıt vermek” motivasyonuyla küresel bir saldırı başlatırken, Aksa Camii”. İsrail ordusu Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail’de 7 Ekim’de düzenlenen saldırılarda 310’dan fazlası asker olmak üzere 1.200 İsraillinin öldüğü, 5.132 kişinin de yaralandığı açıklandı. İsrail ordusuna göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze’de çıkan çatışmalarda 70, Lübnan sınırında ise 6 İsrail askeri öldürüldü.

Gazze hükümetine göre, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 15.207’ye yükseldi; bunların 6.150’den fazlası çocuk ve 4.000’den fazlası kadındır.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 7 Ekim’den bu yana 249 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, onbinlerce yaralı ve sivilin sığındığı Gazze’deki onlarca hastanenin kampüslerini veya ana binalarını tahliyeye zorlamak için vurdu. İşgal sırasında bazı hastanelere baskın düzenlediler.

Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusunun 8 Ekim’den bu yana güney Lübnan’a yönelik saldırılarında 22 sivil hayatını kaybederken, sınırda Hizbullah’la yaşanan çatışmalarda 86 Hizbullah mensubu hayatını kaybetti.


Hamas ile İsrail arasında esir değişimi anlaşması

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara ilişkin 4 günlük geçici ateşkes anlaşması, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00’den (08.00 Türk Lirası) itibaren yürürlüğe girdi ve ardından 3 gün uzatıldı.

İsrail ile Hamas arasında varılan esir değişimi anlaşması kapsamında Gazze Şeridi’nden 81 İsrailli tutuklu, İsrail hapishanelerinden 240 Filistinli tutuklu serbest bırakıldı.

İsrail ordusu, 1 Aralık’ta geçici ateşkesin sona ermesinin hemen ardından Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına yeniden başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org istanbul masöz
Antalya Haber Sunucu
meritking