NATO’nun 75’inci yıl dönümünün kutlandığı ve 2025’ten sonraki bir sonraki zirvenin Türkiye’de yapılacağı açıklanan Washington’daki NATO zirvesinden Ankara için çok önemli manşetler çıktı. Türkiye’nin NATO eski daimi temsilcisi Fatih Ceylan, Cumhuriyet’te 75’inci yıl kutlamalarının ülkemiz açısından önemini değerlendirdi.
Terörle mücadelenin Nihai Bildirge’de NATO’ya yönelik ikinci büyük tehdit olarak ilan edildiğini vurgulayan Ceylan, Türkiye’nin terör konusuna yeniden girmesinin önemli olduğunu söyledi. 2017 zirvesinde kabul edilen eylem planının da güncellendiğini hatırlatan Ceylan, deklarasyonda “İki örgüt arasındaki stratejik iş birliğine AB üyesi olmayan NATO üyelerinin mümkün olduğu kadar dahil edilmesi gerektiği” ifadesine de dikkat çekti. Ceylan, şunları söyledi: “Avrupalı müttefikler, ABD’de yapılacak seçimlerde Trump’ın iktidara gelmesi ihtimaline karşı hazır olmak istiyor. NATO bünyesinde bir Avrupa kolunun geliştirilmesi bir süredir konuşuluyordu. Türkiye’nin bu sütunun ilerlemesinden ne ölçüde ve nasıl yararlanacağı, nasıl öncü rol oynayabileceği tartışılması gerekirken, AB odaklı bir bakış açısı hakim. Bunun dengelenmesi gerekiyor. NATO’ya baktığımızda Türkiye’nin ikinci büyük silahlı kuvvetlere sahip üye olarak Avrupa sütununda yer aldığı açıkça görülüyor. Ancak NATO içerisinde Avrupa ayağı geliştirilecekse, Türkiye’nin bu konudaki yol haritasını veya vizyonunu gecikmeden ortaya koyması ve katkıda bulunması gerekir” dedi.
KARADENİZ GÜVENLİĞİ
Bildiride yer alan “Karadeniz’in güvenliği ve istikrarı ile seyrüsefer özgürlüğünün garantisi Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile sağlanacaktır” ifadesine değinen Ceylan, “Bu aynı zamanda Türkiye’nin Boğazlar’ın önemini vurgulayan tutumuyla da uyumludur. Karadeniz bağlamında Montreux.” Açıklamada, Türkiye’nin öncülüğünde Romanya ve Bulgaristan ile başlatılan üçlü girişim kapsamında kurulan Karadeniz’de Mayına Karşı Tedbirler Çalışma Grubu’nun da yer aldığını hatırlatan Ceylan, tüm bunların Türkiye’nin mayınlara karşı bakış açısıyla uyumlu bir çerçeve sunduğunu söyledi. Karadeniz.
75’inci yıl dönümü zirvesinin ana gündemini oluşturan Ukrayna’ya ilişkin Ceylan, “Ukrayna gelecekte NATO’ya katılabilir ama savaş devam ederken bunun gerçekleşmesi gerçekçi değil” dedi.
KUZEY KORE’DEN KINAMA
Pyongyang yönetimi, 75. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin “Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı kolaylaştıran ve dolayısıyla uzatan bir aktör olarak” yer aldığı son açıklamasını kınadı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü dün yaptığı açıklamada, deklarasyonun “yeni bir soğuk savaşı ve yeni bir çatışmayı kışkırttığı” ileri sürüldü.