Salı, Ekim 22

Cari fazla – Bigpara Haberleri

Oluşturulma Tarihi: 11 Ekim 2024 10:08

Ağustos ayında cari işlemler hesabı son 5 yılın en yüksek fazlasını verdi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı verilere göre cari işlemler hesabı ağustos ayında 4 milyar 324 milyon dolar fazla verdi. Böylece fazla, Ağustos 2019’da kaydedilen 5 milyar 95 milyon dolarlık fazladan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında 9 milyar dolar ve 14 milyon dolar fazla oluştu.

Basın bülteninde şu bilgilere yer verildi:

“Ödemeler dengesinde tanımlanan dış ticaret açığı 2 milyar 911 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Hizmetler bakiyesinden net giriş 8.696 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Bu kalemde seyahatlerden elde edilen net gelir 6.793 milyon ABD dolarıdır.

Birincil gelir dengesi ve ikincil gelir dengesi kalemlerinde sırasıyla 1.475 milyon ABD doları net çıkış ve 14 milyon ABD doları net giriş kaydedildi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Doğrudan yatırımlardan net çıkış 62 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Portföy yatırımlarından 881 milyon dolarlık net çıkış yaşandı. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin borsada 627 milyon dolarlık net satış, ulusal kamu borçlanma araçları piyasasında ise 1.412 milyon dolarlık net alım yaptığı görülüyor.

Yurt dışı tahvil ihracında ise kamu idareleri ABD’den net 2 milyar 250 milyon ABD doları geri ödeme yaparken, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla ABD’den 1 milyar 114 milyon ABD doları ve 200 milyon dolar net borçlanma kaydetti.

Diğer yatırımların yanı sıra, yerli bankaların yurt dışı muhabirleri nezdindeki fiili ve mevduat varlıkları da 699 milyon ABD doları net artış kaydetti.

Yabancı bankaların yurt içi mevduatlarında ise 786 milyon ABD doları döviz net artışı, Türk lirası net 1 milyar 160 milyon ABD doları olmak üzere toplam 374 milyon ABD doları net azalış kaydedildi.

“Yurt dışından sağlanan kredilerde bankalar ve kamu idareleri sırasıyla 626 milyon dolar ve 133 milyon dolar net geri ödeme yaparken, diğer sektörler 561 milyon dolar kullandı.”

class = “medyanet-inline-adv”>

•Bu ay resmi rezervlerde net 2.510 milyon ABD doları düşüş kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

istanbul masöz
Antalya Haber