Güncel Haberler

ABD ve İsrail karşı karşıya mı geliyor?

7 Ekim saldırıdan sonra ABDİsrail’in desteğine muhtaçtı. ABD siyasi ikliminde İsrail lobisi Amerikalı politikacıları Hamas’a karşı zorlamak için tüm ağırlığını kullanıyor. “bir ses” bunu olmaya zorladı. Saldırının ardından ABD ile ilgili yapılan açıklamalarda, “Joe Biden“İsrail istediğini yapabilir” ifadesini sık sık duyarız. Biden gibi merkez Demokratik Bir politikacının İsrail yanlısı politikalar izlemesi şaşırtıcı olmasa da Biden’ın mevcut İsrail hükümetiyle yaşadığı sürtüşmenin tarihi 7 Ekim’in çok öncesine dayanıyor.

TRUMP’I KAZANDIRAN NETANYAHU Mİ?

2016 ABD seçimleri şüphesiz ülkenin en kutuplaşmış seçim dönemiydi. Trump’ın şok zaferinin ardından rakibi Hillary Clinton ve ekibi Trump’ın adil bir şekilde kazanmadığını söyledi. Onlara göre Trump Rusya’nın Yardımları sayesinde seçimi kazandı. Yıllar sonra yapılan incelemelerin ardından ABD istihbaratı manipülasyonlar Bunun dışında büyük bir müdahale bulamadı. Ya da bulduğunu duyurmak istemedi…

Amerikalı gazeteci James Bamford, Millet ABD İstihbarat dergisi için yazdığı bir makalede 2016 onların seçimleri hakkındatatsızBazı bilgiler edindiğini yazdı. Yazıya göre Netanyahu’ya bağlı İsrail istihbaratı, ABD’de spesifik temaslar kuruyor ve Trump’ın lehine patlayacak bazı skandallara hazırlanıyordu. Bu, Clinton’a Bu, yakındaki bazı kuruluşların hacklenmesi ve Trump’ın rakibini zor durumda bırakacak bazı belgelerin açığa çıkması anlamına geliyordu.

Bamford’a göre, Netanyahu’nun Onun emriyle gerçekleştirilen bu müdahaleler Amerikan seçimlerinin kaderini değiştirebilecek nitelikteydi. Elbette bu bakış açısı Trump’ın Siyasi ortamda zaferine yol açan tüm etkenleri görmezden geliyor. Bu kadar kutuplaşmış bir toplumda böylesi bir siyasi depremi yalnızca İsrail’e mal etmenin hiçbir anlamı olmaz. Ancak bu bilgiye göre 2016 ABD seçimlerinde Rusya’dan Yerine İsrail Bir iz vardı.

MÜCADELENİN ARKA PLANI

Netanyahu böyle bir müdahaleyi kendi hakkı olarak değerlendirdi. 2014Obama hükümeti görevdeyken İran nükleer anlaşması Düşmüştü. İsrail’e göre, nükleer araştırmaların askıya alınması karşılığında İran’a uygulanan yaptırımların azaltılması, İran’ın nükleer olmayan projeler geliştirmesine olanak tanıyacak. askeri yetenekler gelişme gösterdi ve bu nedenle İsrail’i tehdit etti. İsrail gazetesi Kudüs Postası Ona göre bu anlaşmazlık o kadar büyümüştür ki Obama Netanyahu’nun yönetimi kaybetmesi 2015 İsrail seçimlerine müdahale etti.

Ancak Obama’nın desteği ters tepti ve Netanyahu seçimlerden daha da güçlenerek çıktı. Gazeteci James Bamford, Netanyahu’nun kendisine şunu söylediğini söyledi: “Filistin’de kalıcı barışABD seçimlerine baskı üzerine müdahale etmeye karar verdiğini, yani 2015’ten sonra iplerin kopma noktasına geldiğini yazdı.

NETANYAHU İLE YAHUDİ LOBİSİ ARASINDAKİ KAVŞAK

Netanyahu’nun desteğinin ardından göreve gelen Trump, Kudüs burayı başkent olarak tanıdı ve Obama’nın İran’a karşı kaldırdığı yaptırımları yeniden uygulamaya koydu. Ancak bugün tüm gücünü İsrail için kullanan Yahudi lobisi, hem Trump’a hem de Netanyahu’ya lanet etmekten çekinmeyecektir. 2020Trump’a karşı doğrudan Biden’ı desteklediler. Ayrıca Cumhuriyetçi Partideki bazı Yahudiler de Biden’a desteklerini ifade etti.

ABD’deki Trump karşıtı Yahudiler, tıpkı Trump’ı ABD demokrasisine yönelik bir tehdit olarak gördükleri gibi, Netanyahu’yu da İsrail demokrasisine yönelik bir tehdit olarak görüyorlardı. O dönemde ABD’li Demokratlar Suriye ve Ukrayna ile O meşguldu. Netanyahu’nun saldırgan eylemleri nedeniyle İran’la da uğraşmak istemediler.

Netanyahu’nun uygulamaya çalıştığı yargı reformu sonrasında bu ayrım yeniden aktif hale geldi. Ama bu sefer bir fark vardı. Trump döneminde İranlı komutan Kasım Süleymani’ye İsrail’in suikasta katkısı olmadı. Bu nedenle Trump, 2016 seçimlerinde kendisine yardım etmesine rağmen Netanyahu ile arasını bozmuştu.Seçim kampanyasına önemli bağışlarda bulunan Yahudi işadamı Sheldon Adelson Artık hayatta değildi. Yani kısacası Netanyahu, Trump’ın desteğini kaybetmiş bile olabilir.

BİDEN NE YAPACAK?

Sonuç olarak ABD, Biden’ın tüm sözlerine rağmen İsrail’e karşı. silah konusunda yardım yapmaya devam et. Tabii bu Biden’ın incelenen paylaşımı. 3 sütun zaten yıkılmış olan Netanyahu hükümetine son darbeyi vurmayacaktır Bu demek değil. Biden ve destekçileri Yahudiler Lobi, İsrail’in artık yorulmadığı ve Netanyahu’nun Batı’yı zor durumda bırakan katliamları omuzlayarak görevinden ayrıldığı bir sonu sabırsızlıkla bekliyor. En azından felaketlerle dolu bir dizi olaydan onlar için en iyi sonuç bu olurdu.

Bir diğer soru ise Netanyahu’nun olası yardımı ile ilgili. 2. Trump’tı iyileşip iyileşmeyeceğini. Aralarındaki tüm soğukluğa rağmen Netanyahu Kasım Biden’ı kazanmak için Trump’ı tercih edecek. Tabii o zamana kadar serviste Eğer kalabilirse!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu