Güncel Haberler

ABD, Hamas’ın ateşkes açıklamasını gözden geçirdiklerini duyurdu

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hamas’ın, Katar ve Mısır tarafından yapılan “İsrail ile ateşkes önerilerini” onayladığını duyurmasına ilişkin Miller, “Hamas’ın bir yanıt verdiğini doğrulayabilirim. Şu anda bu yanıtı gözden geçiriyoruz ve bölgedeki ortaklarımızla tartışıyoruz” dedi. . dedi.

“Rehine anlaşmasının İsrail ve Filistin halkının çıkarına olduğuna inanmaya devam ediyoruz. Bu, derhal ateşkese yol açacak, insani yardımın daha fazla ulaştırılmasına olanak tanıyacak ve bu nedenle bir anlaşmaya varmak için çalışmaya devam edeceğiz. ” dedi Miller. . dedi.

Sözcü Miller şunları söyledi: “Ateşkes kesinlikle başarılabilir. Masada bir anlaşma var.” dedi.

Hamas hareketinin siyasi büro başkanı İsmail Haniye, Katar ve Mısır’a Gazze Şeridi’nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onaylamaları yönünde bilgi verdi.

Hamas internet sitesinden yaptığı açıklamada, Haniyeh’in Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Thani ve Mısır istihbarat direktörü Abbas Kamil ile telefon görüşmesi yaptığını ve Hamas hareketinin ateşkes anlaşmasına ilişkin kendilerine sunulan önerileri onayladığını duyurdu.


ABD, El Cezire ağını kapatma kararından “çok endişeli”

Sözcü Miller, Tel Aviv yönetiminin El Cezire televizyonunun faaliyetlerini askıya alma kararından büyük endişe duyduğunu söyledi.

Soruya yanıt veren Miller, şunları söyledi: “İsrail dahil tüm dünyada basın özgürlüğünü desteklediğimizi ve bu eylemden son derece kaygılı olduğumuzu açıkça belirttik.” dedi.

“El Cezire’nin bölgedeki diğer ülkelerde olduğu gibi İsrail’de de faaliyet gösterebilmesi gerektiğine inanıyoruz.” ” diyen Miller, ABD’nin dünya çapında özgür ve bağımsız medyayı “desteklemeye ve savunmaya” devam edeceğini vurguladı.


⁠7 Ekim’den sonra İsrail’in Gazze’yi işgal etmesi

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, “Filistinlilere ve Mescid-i Aksa başta olmak üzere kutsal değerlere yönelik devam eden ihlallere yanıt vermek” motivasyonuyla 7 Ekim 2023’te İsrail’e karşı kapsamlı bir saldırı başlattı. “

İsrail, 7 Ekim saldırılarında 1.200 İsraillinin öldüğünü, 5.132 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 944’ü çocuk ve 9 bin 849’u kadın olmak üzere 34 bin 735 Filistinli öldürüldü, 78 bin 108 kişi de yaralandı.

Enkaz altında hâlâ binlerce kişinin öldüğü söylenirken sivil altyapı da tahrip ediliyor, insanların sığındığı hastaneler ve eğitim kurumları hedef alınıyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların başladığı 7 Ekim’den bu yana 266’sı toprak işgali sürecinde olmak üzere 611 askerinin öldüğünü açıkladı.

Çatışmada 24 Kasım 2023’te 4 gün süren ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani duraklama” sırasında 81 İsrailli ve 240 Filistinli tutuklu karşılıklı olarak serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi gözaltına almaya ve hapsetmeye devam ediyor.

7 Ekim 2023’ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te İsrail askerlerinin ve işgalci Yahudi sivillerin saldırılarında 497 Filistinli hayatını kaybetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu