Suriye'de Esad yönetiminin devrilmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Blinken Türkiye'yi ziyaret etti.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Perşembe akşamı başkent Ankara'ya indi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde Blinken'in gündeminde Suriye görüşmeleri yer aldı.
Cumhurbaşkanı Blinken'i Ankara Esenboğa Havalimanı'nda kabul etti.
Amerikalı bakanı, çok sayıda yetkilinin yanı sıra Dışişleri Protokolü Genel Müdürü Büyükelçi Ahmet Cemil Miroğlu ve Amerika'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Michael Goldman da karşıladı.
Saat 21.55'te başlayan ve yaklaşık bir saat süren toplantıda Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Dış Politika ve Güvenlikten Sorumlu Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve Cumhurbaşkanı Erdoğan eşlik etti. sekreter başkanlık özel Hasan Doğan.
Toplantıya ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından da bir açıklama yayımlandı.
“Görüşmede Türkiye-ABD ikili ilişkileri, Suriye'deki son gelişmeler ile küresel ve bölgesel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Türkiye-ABD ilişkilerini her alanda geliştirme çabalarının yeni dönemde de devam edeceğini söyledi.” açıklamasında şunları söyledi.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin başından beri Suriye'nin toprak bütünlüğünün, birliğinin ve üniter yapısının korunmasından yana olduğunu, Suriye'deki kurumların canlandırılması ve yeniden inşası konusunda uluslararası toplumun birlikte çalışması gerektiğini ifade etti”.
Açıklamada ayrıca üstü kapalı olarak Suriye Demokratik Güçleri'nden (SDG) bahsedildi.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin PKK/PYD/YPG ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı öncelikle milli güvenliğine yönelik önleyici tedbirler alacağını, DEAŞ, PKK ve DEAŞ'a karşı yakın mücadele veren tek NATO ülkesi olduğunu ifade etti. Uzatmalar sahadaki durumu fırsata çevirmeyecektir.” Onların çabalarını engelleyeceğini ve DEAŞ'la mücadelede hiçbir zaafa izin vermeyeceğini söyledi.”
Türkiye, Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) hakimiyetindeki SDG'yi PKK'nın Suriye uzantısı olarak görüyor.
PKK, Avrupa Birliği (AB), ABD, İngiltere, Fransa, Türkiye ve birçok ülke tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.
Öte yandan ABD, YPG/SDG'yi terör örgütü olarak tanımıyor ve
Abdi ayrıca, “Rojava Özerk Yönetimi adına Şam'a heyet gönderme çabası var” dedi.
Suriye'de 13 yıldır devam eden iç savaş, HTŞ ve diğer muhalif grupların son 12 günlük operasyonu sonrasında Esad ailesinin 54 yıllık, Baas Partisi'nin ise 61 yıllık iktidarının sona ermesiyle sona erdi.
Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib'de yer alan ve yaklaşık 4 milyon nüfusu yönettiği söylenen HTŞ tarafı, sabah saatlerinde Şam'da Suriye hükümeti ve ordusuna yönelik “saldırıya karşı caydırıcılık” kampanyası başlattı. Çarşamba Kasım. 27 Ocak'ta Türkiye'nin de desteklediği Suriye Ulusal Ordusu'nun (SMO) yardımıyla Rad'ul Udvan Harekatı başlatıldı.
Hızla ilerleyen muhalifler, 28 Kasım'da Halep'i Şam'a bağlayan otoyolu keserek, aynı gün 46. Alayın üssünü ve en az 8 köyü ele geçirdi.
29 ve 30 Kasım'da ülkenin ikinci büyük şehri Halep muhaliflerin elindeydi. Bu gelişmenin ardından Rus ve Suriye savaş uçakları, 2016 yılından bu yana ilk kez 2024 yılında muhaliflerin eline geçtiği düşünülen mevzileri bombaladı.
HTŞ kontrolündeki muhalif gruplar 4 Aralık'ta Hama'yı, 7 Aralık'ta Humus'u ve 8 Aralık'ta Esad'ın ülkeyi yönettiği Şam'ı ele geçirdi.
Bu gelişmelerin ardından Esad, Rusya'nın “insani nedenlerle” tanıdığı sığınma hakkı kapsamında ailesiyle birlikte Moskova'ya uçtu.
Gerçek adı Ahmed Hüseyin el-Şara olan HTŞ lideri Colani, aynı gün Suriye devlet televizyonunda Esad'ı devirdiğini duyurdu.