Günümüzde toplum işsizlik salgınıyla boğuşurken, bu konuda önemli görevleri olan Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) geçen yıl yayınladığı “Stratejik Plan 2024-2028” sonuçları, geleceğin pek çok gelişmeyle dolu olduğunu ortaya koydu. bu konuda zorluklar yaşanıyor.
OLUMSUZ BİR GÖRÜNÜM VAR
Planda vatandaşların özel sektördeki işlere dahil edilmesi, kadın ve genç istihdamının artırılmasına yönelik hedefler yer alıyor. Bu kapsamda 2025 yılında 1.375 milyon kişinin özel sektöre kazandırılması hedefleniyordu. Ancak planda bu hedefin risklerine de dikkat çekildi. Uluslararası piyasalardaki ekonomik belirsizliklerin, ülkede sık sık yaşanan doğal afetlerin ve iş fuarlarına özel sektörün ilgi göstermemesinin bu hedefi riske attığı kaydedildi. Planda, vatandaşların özel sektörde iş bulabilmesi için İŞKUR’un düzenlediği iş fuarlarına özel sektör temsilcilerinin katılımının düşük olduğu belirtiliyor.
Kadın istihdamına ilişkin olarak ise 2025 yılına kadar 500 bin kadının özel sektöre kazandırılması hedefleniyor. Ancak “işverenlerin kadın istihdamına olumsuz baktığı” da kaydedildi. Plan, genç işsizliğiyle mücadele için 2025 yılında 15-24 yaş arası 500 bin kişinin özel sektöre dahil edilmesini hedefliyordu. Ancak işverenlerin genç istihdamını tercih etmedikleri, deneyimin bu amaca yönelik bir risk olduğu öne sürülüyor. Engelli istihdamı hedefinin 2025 yılında 36.750 engelli vatandaşın özel sektörde istihdam edilmesi olduğu kaydedildi. Bu hedef karşısında işverenlerin engelli vatandaşlara yönelik önyargısı bir kez daha risk olarak gösterildi. Planda kadınların, gençlerin ve engellilerin işgücüne katılımını sağlamak için ayrı ve özel politikaların geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.
‘VAHŞET’ DEDİ VE İŞÇİYİ PARLATTILAR
DİSK’e bağlı Tekstil-İş sendikasının yaklaşık dokuz aydır faaliyet düzenlediği Manisa’nın Akhisar ilçesinde TYH International Tekstil Pazarlama AŞ’den ihraç edilen işçilerin fabrika önünde gösterileri devam ediyor. Şu ana kadar 700’e yakın işçinin işten atıldığı fabrika önünde eylem yapan işçilerden Berrin Çiçek’in şu açıklaması dikkat çekti: “Bize yalan söylediler. ‘Dolaplarınızı ilaçlayıp boşaltacağız’ dediler. “İnsanlar daha servislere binip organize sanayi bölgesini terk etmeden önce ‘İş akdiniz feshedildi’ diye mesajlar gelmeye başladı.” Firdevs Demirbaş, “kod” oyunuyla işsizlik maaşı almalarının engellendiğini söyledi.