Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderleri, açlıkla mücadele için küresel bir anlaşma, Gazze'ye daha fazla yardım ve Orta Doğu'daki çatışmaların sona ermesi çağrısında bulunan ortak bir bildiri yayınladı.
Pazartesi günü Brezilya'da düzenlenen G20 liderler zirvesinin ilk gününün sonunda konuşan İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ülkesinin Ukrayna'ya verdiği desteği ikiye katlayacağının sözünü verdi.
Bu açıklamayı, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı tam kapsamlı işgalinin 1000'inci günü olan 19 Kasım'dan bir gün önce yaptı.
“Bu, Rusya'nın bin günlük saldırganlığı ve Ukrayna'nın bin günlük fedakarlığı anlamına geliyor. Dolayısıyla buradaki mesajım açık. Bu, gündemimin bir numaralı konusu” dedi.
İngiltere başbakanı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yararına olacağına inandığı için operasyonel ayrıntıları açıklamayacağını, ancak İngiltere'nin bir numaralı önceliğinin gerektiği sürece Ukrayna'yı desteklemeye devam etmek olduğunu ekledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Starmer'ın görüşlerini yineleyerek Ukrayna'nın işgale direnmesine yardım etmenin Fransa'nın görevi olduğunu söyledi. “Bu, Ukrayna'nın kendi topraklarını korumaya yönelik bir direniş savaşıdır” dedi.
Başkan ayrıca, Kuzey Kore birliklerinin katılımıyla tetiklenen çatışmadaki değişimin hafife alınmaması gerektiği konusunda da uyardı.
“Bugün bu çatışmayı tırmandıran tek güç, uzun menzilli füzelerle nükleer program yürüten Rusya ve çok saldırgan bir güç olarak bilinen Kuzey Kore'dir. Amerikalıların seçimine” dedi.
Bu haftanın başlarında Biden, Ukrayna'ya Rusya'yı derinden vurmak için ABD tarafından sağlanan uzun menzilli füzeleri kullanma yetkisi verdi.
Biden, “ABD, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü güçlü bir şekilde destekliyor. Bu masadaki herkesin de desteklemesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderleri ortak bir bildiri yayınlayarak açlıkla mücadele, Ukrayna'da barış, Gazze'ye daha fazla yardım ve Orta Doğu'daki çatışmaların sona ermesi için küresel bir anlaşma çağrısında bulundu.
Anlaşma hem Ukrayna hem de Gazze'deki vahim insani duruma dikkat çekiyor ancak suçu Rusya ya da İsrail'e yüklemekten kaçınıyor. Belirtilen hedeflere nasıl ulaşılacağına ilişkin ayrıntılar da eksiktir.
Aynı zamanda küresel milyarderlere yönelik olası bir vergi çağrısında bulundu ve liderler, BM Güvenlik Konseyi'nin “21. yüzyılın gerçeklerini ve taleplerini yansıtacak, onu daha temsili, kapsayıcı, verimli, etkili, demokratik ve demokratik hale getirecek” “dönüştürücü bir reform” yapması çağrısında bulundu. sorumlu.” “Çalışmaya söz verdiler.
Metin netlikten yoksun olduğu gibi tam bir oybirliği de sağlanamadı. Örneğin Arjantin ilk taslaklardaki bazı ifadelere itiraz etmiş ve metnin tamamını onaylamamıştı.
Gazze'ye daha fazla yardım
Metin, İsrail'in şu ana kadar 43.000'den fazla Filistinlinin hayatına mal olan Gazze savaşıyla ilgili olarak artan insani yardım ve siviller için güvenli alanlara duyulan acil ihtiyacın altını çiziyor.
“Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkını teyit ederek, İsrail ile Filistin Devleti'nin yan yana barış içinde yaşayacağı iki devletli çözüm vizyonuna olan kararlı bağlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz.”
Metinde Hamas'ın rehinelerinden ya da G20 üyesi olmayan İsrail'in çektiği acılardan bahsedilmiyor ve bu konuda Amerikan Başkanı Joe Biden'ınkinden farklı bir tutum sergileniyor.
Yine metin henüz tamamlanmadan Biden, liderlere ateşkesi kabul etmeleri için “Hamas üzerindeki baskıyı artırma” çağrısında bulundu ve savaştan yalnızca Hamas'ı sorumlu tuttu.
Dünyadaki açlıkla mücadele
Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın en önemli önceliklerinden biri olan açlığın ortadan kaldırılması, deklarasyonun temelini oluşturuyor.
“G20'nin Brezilya başkanlığı olarak, açlığa ve yoksulluğa karşı küresel bir ittifak kurmayı ana hedefimiz haline getirdik. Bu bizim en büyük mirasımız olacak. Bu sadece adaleti sağlamakla ilgili değil. müreffeh dünya”. ve barış dolu bir dünya” dedi.
Hükümet kaynakları, Lula'nın Pazartesi günü Rio de Janeiro'da açlık ve yoksullukla mücadele için ittifakı başlattığını ve 82 ülkenin bunu imzaladığını söyledi.
Oxfam direktörü Viviana Santiago, Brezilya'nın G20 başkanlığını “açlık ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik küresel çağrılara yanıt verdiği ve özellikle ultra zenginlerin vergilendirilmesine karşı harekete geçtiği için” övdü.
Cumartesi günü “Rio da Paz – Barış için Rio” adlı STK, dünyadaki açlığa dikkat çekmek amacıyla Rio de Janeiro'daki Copacabana plajına 733 plaket dikti.
Birleşmiş Milletler'e göre 2023 yılında 733 milyon insan açlıkla karşı karşıya kalacak.