Salı, Ekim 22

Antalya’da 60 yaş üstü üniversite öğrencileri – Son Dakika Türkiye Haberleri

Yaşlı yetişkinlerin sağlığını, yaşam kalitesini ve sosyal katılımını iyileştirmeyi amaçlayan bir yüksek öğretim kurumu olan ve 2016 yılında Akdeniz Üniversitesi’nde faaliyetlerine başlayan Tazelenme Üniversitesi, 2024-2025 yeni eğitim-öğretim yılına 1000’den fazla öğrencisiyle başlamıştır. Öğrenci, öğretmen ve personelin katıldığı eğitim-öğretim yılının ilk açılış dersini Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özkan Hanım verdi.

YAŞLANMA ALGISINI DEĞİŞTİREN ÜNİVERSİTE

Tazeleme Üniversitesi’nin, Türkiye’nin her geçen yıl artan yaşlı nüfusu göz önüne alındığında, yaşlılık kavramına farklı bir yaklaşım getirme konusunda öncü bir adım olduğunun altını çizerek konuşmasına başlayan Özkan, şöyle konuştu: “Tazelenme Üniversitesi, yeni bakış açısıyla Türkiye’de yeni ufuklar açtı. yaşlılık kavramı üzerine.” . 60 yaş üstü insanlara öğrenmenin ve aktif bir yaşamın kapılarını açtı. Bu program sadece bir eğitim modeli değil; “Aynı zamanda yaşlılık algısını tamamen değiştiren ve topluma hizmet eden bir platform” dedi.

HEM KATILIMCILAR HEM KURS GÖNÜLLÜ

Yaşlılık, sağlık yönetimi, iletişim teknolojileri, medya okuryazarlığı, sosyal hizmetler, arkeoloji ve felsefe gibi derslerden oluşan programları bulunan Tazelenen Üniversitesi’nde öğrenci olmanın şartı, gönüllü olmak ve altmış yılı aşkın yaz dönemi geçirmektir. prof. Dr. İsmail Tufan önderliğinde bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlayan Tazelenme Üniversitesi’nin akademik kadrosu Akdeniz Üniversitesi’nin gönüllülüğüne dayanmaktadır.

“ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE RESTORASYON ÖĞRETMEK, FAKÜLTE ÖĞRENCİLERİNE RESTORASYON ÖĞRETMEKTEN DAHA ZEVKLİ”

Program kapsamında ekoloji dersi veren Prof. Tuncay Neyişçi, öğrencileri sayesinde Tazelenen Üniversitesi’nde ders vermekten büyük keyif aldığını belirterek, “Kursa katılanlarla hayatı paylaşıyoruz. Bu programın gönüllü eğitmenlerinden biri olmak istedim çünkü onların varlığını tanıyan bir program olduğuna inanıyordum. Fakültelerdeki öğrencilerimizle buradaki öğrencilerimizin çoğunun derse gelme amaçları farklı. Fakülte öğrencilerimiz dersi geçmeye ve geçer not almaya odaklanıyorlar, öğrenmeye odaklanmıyorlar ama benim altmıştan fazla yaz öğrencilerimde bu yok. Tamamen öğrenmeye odaklanmışlardır. Dersleri hayata çevirir, hayatı paylaşırız. Merak ediyorlar. Fakültemizde görmediğimiz merakı, derse katılımı, soru sorma isteğini Freshening University öğrencilerimizde görüyoruz. Bu nedenle dersi daha çok seviyorum. “Örgün eğitimde yüzlere bakarak öğretiyoruz, kimse soru sormuyor, sanki yaşlanmışlar gibi.”

EMEKLİLİK ŞARTLARI DEVAMLILIĞI ETKİLİYOR

Programa katılan öğrenciler, Tazelenme Üniversitesi sayesinde üniversiteden öğrencilerle tanışma fırsatı bulduklarını, bu sayede karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımında bulunduklarını da belirtiyor. Lisansüstü öğrenciler, “O yıllarda üniversitenin ve öğrenci olmanın değerini bilmiyorduk ama şimdi biliyoruz” derken, hiç üniversiteye gitmemiş öğrenciler ise kampüs üniversitesi ve okul ortamını deneyimlemekten mutlu olduklarını söylüyor. Öğrencilerden emekli ve ev sahibi olmanın üniversite dersleri almalarına izin verdiğini, aksi takdirde üniversiteye gelemeyeceklerini söyleyenler, Tazeleme Üniversitesi derslerine katılım ile emeklilerin ekonomik koşulları arasındaki ilişkinin altını çiziyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

istanbul masöz
Antalya Haber