Çarşamba, Ekim 9

EBRD büyüme tahminlerini değiştirmedi

Oluşturulma tarihi: 26 Eylül 2024 08:39

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası bu yıl Türkiye’ye ilişkin ekonomik büyüme tahminini sabit tuttu.

class = “medyanet-inline-adv”>

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisine yönelik büyüme tahminini bu yıl için yüzde 2,7, 2025 için ise yüzde 3 olarak korurken, yatırımcı güveninin arttığının sinyalini verdi.

EBRD, faaliyet gösterdiği ülkeleri kapsayan Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınladı.

Banka, bu yıl için bölgesel ekonomik büyüme tahminini Mayıs tahminine göre %0,2 oranında revize ederek bu yıl %2,8 olarak belirledi ve gelecek yıl ise %3,5 büyüme öngörüyor.

EBRD, Türkiye için bu yıl ve 2025 ekonomik büyüme tahminlerini mayıs ayına göre değiştirmeyerek sırasıyla yüzde 2,7 ve yüzde 3’te sabit bıraktı.

Raporda, makroekonomik politikalardaki değişikliğin yanı sıra Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasının da yatırımcı güvenindeki iyileşmeye katkı sağladığı belirtilerek, Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminde son bir yılda düşüş yaşandığına dikkat çekildi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Rapor, ekonominin yeniden dengelenmesi ve yatırımcı güveninin artması nedeniyle büyümenin 2025 yılında yüzde 3’e çıkacağını öngörüyor.

Raporda, Türkiye ekonomisine yönelik temel risklerin yüksek enflasyonun devam etmesi, Türk lirasındaki reel değerlenmenin ihracat ve turizme etkisi, bölgedeki jeopolitik gerilimlerin artması ve kısa vadeli finansman ihtiyacının yüksek olması olduğu vurgulanıyor. . dış vadeli finansmanın yanı sıra kısıtlayıcı küresel finansman koşulları. Devam ettiği belirtildi.

Raporda ayrıca, EBRD’nin ülkeye özel analiz platformu kapsamında belirlenen, Türkiye’nin üretkenliği artırması ve insan sermayesi gelişimini iyileştirmesinin yanı sıra özel sektörün finansmana erişimini genişletmesi yönündeki tavsiyelere de yer verildi.

EBRD’nin paylaştığı verilere göre Banka, 2023 yılında Türkiye’ye 2,5 milyar avroluk rekor yatırım yaparken, bu yatırımın yarıdan fazlası yeşil dönüşüm projelerine ayrıldı. Bankanın Türkiye’deki toplam yatırımı 20 milyar avroyu aştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

istanbul masöz
Antalya Haber
meritking Casibom