Perşembe, Kasım 28

14. Türkiye Enerji Zirvesi İstanbul'da başladı

14. Türkiye Enerji Zirvesi, zirve başkanı Mustafa Akıncı'nın açılış konuşmasıyla başladı. Yarın sona erecek zirveden bu yana 14 yılda kat edilen yolculuğa dikkat çeken Akıncı, son dönemde Türkiye enerji sektöründe yaşanan olumlu gelişmelere de değindi.

Tancan, Türkiye'nin elektrik talebinin yıllık bazda yüzde 4,4 arttığını belirterek, “Bu keskin talep artışını karşılamak için uyguladığımız politikalarla, kurulu elektrik kapasitemizi bugün itibarıyla 115 bin megawatt'a çıkardık.” dedi.

Türkiye'nin kendi elektrik üretim altyapısını geliştirerek önemli bir dönüşüm gerçekleştirdiğini vurgulayan Tancan, şöyle konuştu: “Rüzgar ve güneş kurulu kapasitemiz eskiden neredeyse sıfır iken bugün 31 bin megavat civarını aştı. Operasyonel rüzgar ve güneş santrallerinde üretilen elektrik Ülkemizdeki tüm konutların yıllık elektrik tüketimini güneş enerjisi sistemleri karşılıyor.” tüketimini kapsar.” bilgisini paylaştı.

Yenilenebilir enerji toplam kurulu gücünde Türkiye'nin Avrupa'da 5'inci, dünyada ise 11'inci sırada yer aldığını hatırlatan Abdullah Tancan, “2025 hedefimiz Avrupa'da ilk 3, dünyada ise ilk 9 arasında yer almak olacak” dedi. dedi.

Türkiye'de enerji talebindeki artışın elektrikli araçların, dijitalleşmenin ve yapay zekanın etkisiyle devam edeceğini belirten Tancan, bu talebi karşılarken elektrik üretim portföyünün 2053 net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda şekillendirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Tancan, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz üretimine ve bu konudaki yeni keşiflere ilişkin şunları kaydetti:

“2020 yılında Karadeniz'deki Sakarya gaz sahasında tarihimizin en büyük doğalgaz keşfini gerçekleştirerek üretime kazandırdık. Ülkedeki diğer sahalarda toplam üretimimiz günlük 8 milyon metreküp'e çıktı. Ürettiğimiz doğalgaz, yaklaşık 3,5 milyon metreküp doğalgaz ihtiyacını karşılayacak noktaya geldi. Milyon hanelik üretimin mevcut olduğu Sakarya gaz sahasında yüzer üretim tesisi “Yüzer üretim platformunu da envanterimize ekledik. Bu yüzer üretim platformunun 2026 yılında faaliyete geçmesini bekliyoruz. Bu üretim platformunun devreye girmesiyle günlük üretimimiz yaklaşık 20 milyon metreküpe çıkacak. Dolayısıyla 2026 yılında hanelerimizin yarısının doğalgaz ihtiyacını öz kaynaklarımızla karşılayabileceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

istanbul masöz romabet giriş betgar
gaziantep escort